Αυχενικό: «Προτιμά» γυναίκες και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή- Τα συμπτώματα

Το αυχενικό «προτιμά» γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τις γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή φαίνεται πως «προτιμά» το αυχενικό σύνδρομο.

«Έως και το 70% του πληθυσμού μπορεί να έχει πόνο στον αυχένα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η τάση φαίνεται να είναι αυξητική και ανά πάσα στιγμή ένα ποσοστό έως και 20% του πληθυσμού έχει πόνο στο αυχένα, ενώ ένα 50% είχε πόνο στον αυχένα μέσα στους τελευταίους 6 μήνες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ορθοπαιδικός φυσικοθεραπευτής του «Ασκληπιείου» Κωσταντίνος Δανάλης. Συμπλήρωσε πως «ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία, και είναι ιδιαίτερα συχνός στις γυναίκες στην 5η δεκαετία».

Σύμφωνα με δύο μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο «Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy» ένα 30% των πασχόντων αναπτύσσει χρονιότητα στα συμπτώματα, ένα 14% έχει πόνο στον αυχένα πάνω από 6 μήνες και ένα 5% αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά ελλείμματα και δυσκολίες.

Ο φυσιοθεραπευτής εξηγεί πως τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, μυϊκούς σπασμούς στους μυς της ωμοπλάτης και του αυχένα, πόνο που «ακτινοβολεί» προς το χέρι, πόνο στις αρθρώσεις του αυχένα, περιορισμό στην κινητικότητα του αυχένα και σίγουρα επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Αυχενικό σύνδρομο: Οι παράγοντες

«Η καθιστική θέση μπορεί να φαίνεται ξεκούραστη, αλλά φορτίζει υπερβολικά τους μυς και προκαλεί τα συμπτώματα. Επίσης, η φυσική φθορά με το πέρασμα του χρόνου στις αρθρώσεις του αυχένα προδιαθέτει, καθώς επίσης και τραυματισμοί έπειτα από ατύχημα, ειδικά αυτοκινητικό», ανέφερε ο φυσικοθεραπευτής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυχεναλγία μπορεί επίσης να προκαλέσει η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένα επαγγελματικά απαιτητικό περιβάλλον, το στρες από μόνο του, αλλά και το κάπνισμα, όπως επίσης και το ιστορικό οσφυαλγίας».

Ο φυσιοθεραπευτής εξήγησε πως σε περίπτωση που κάποιος με πόνο στον αυχένα δεν προχωρήσει σε σχετική θεραπεία «υπάρχει το ενδεχόμενο ο πόνος να περάσει έπειτα από λίγο καιρό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται χρόνιος πόνος, επιδεινώνονται τα συμπτώματα, ή η μυϊκή αδυναμία, οπότε δημιουργούνται κινητικοί περιορισμοί στα χέρια ή στο κεφάλι».

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τη φυσικοθεραπεία αρχικά αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος, καθώς η ορθοπαιδική χειροπρακτική μάλαξη και η ηλεκτροθεραπεία έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, ανέφερε, ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα δομημένης άσκησης, δυναμώνει τους μυς, διορθώνει τη στάση του σώματος και προστατεύει από μελλοντικές υποτροπές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM