Σύμφωνα με μία κινέζικη επιστημονική έρευνα, τα μωρά που συλλαμβάνονται με εξωσωματική ή άλλη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν τουλάχιστον κατά ένα τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν με προβλήματα, σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντριμπίν Ζου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 46 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 124.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Οι Κινέζοι επιστήμονες, συγκρίνοντας τις μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται με υποβοηθούμενο τρόπο, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων σε ποσοστό 37% κατά μέσον όρο. Οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε αιτιολόγηση αυτού του αυξημένου κινδύνου και σε ποιο βαθμό αυτός οφείλεται στην ίδια την τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή στους γονείς που έχουν προβλήματα σύλληψης.
Δύο είναι οι κύριες τεχνικές, η εξωσωματική γονιμοποίηση (το ωάριο της μητέρας γονιμοποιείται εκτός της μήτρας και μεταφέρεται μετά σε αυτήν) και η σπερματέγχυση (το σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας στο ωάριο). Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει διαφορετικός κίνδυνος για το παιδί ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεθόδους, καθώς και οι δύο φαίνεται πως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τις φυσιολογικές γεννήσεις. Ο κίνδυνος αφορά διάφορα όργανα και λειτουργίες του μωρού, όπως τα γεννητικά όργανα, τον σκελετό, το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα κ.α.
Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι πιο επικίνδυνη για το έμβρυο, όμως ο αυξημένος αυτός κίνδυνος πρέπει να πάντα «ζυγίζεται» σε σχέση με τη δυσκολία μιας γυναίκας να κάνει παιδί με φυσιολογικό τρόπο.
Διάφορα /
σχόλια