Στο νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων τοποθετήθηκε ένας ανεμοδείκτης - κόκορας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά το 2024.
Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο χαλκό και αντικαθιστά ένα άλλο που ήταν στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων πριν από τη φωτιά του 2019. Ο αρχικός ανεμοδείκτης ανακτήθηκε από τα συντρίμμια μετά την πυρκαγιά, αλλά υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά. Ο κόκορας δε, είναι εθνικό σύμβολο στη Γαλλία.
Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Παρισιού, με τμήματα του να χρονολογούνται από το 1163. Η πυρκαγιά όμως, που ξέσπασε ενώ γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, κατέστρεψε τη στέγη και το κωδωνοστάσιο, αλλά άφησε μεγάλο μέρος του κτιρίου ανέπαφο.
Το Σάββατο, ο νέος κόκορας ευλογήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού πριν ανυψωθεί στη θέση του με γερανό. Επίσης, μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν αρκετά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων αυτού που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το ακάνθινο στέμμα του Χριστού.
Ο σχεδιαστής του κόκορα, ο αρχιτέκτονας Philippe Villeneuve, είπε ότι τα «φτερά της φωτιάς» ήταν μια υπενθύμιση ότι «ο καθεδρικός ναός μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του, σαν φοίνικας». Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, Philippe Jost, την περιέγραψε ως «μια απαράμιλλη ανθρώπινη περιπέτεια. Ο κόκορας σημαίνει το τέλος της ανοικοδόμησης του κωδωνοστασίου», είπε.
«Το κωδωνοστάσιο έχει ύψος 96 μέτρα και μόλις το καλύψουν, θα μπορούμε να αφαιρέσουμε τη σκαλωσιά και οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν αυτόν τον επιβλητικό κόκορα. Βλέπω την Παναγία των Παρισίων να ξαναγεννιέται» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι είχε γίνει πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι ο καθεδρικός ναός δεν θα είναι ευάλωτος σε πυρκαγιές στο μέλλον.
«Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από συσκευές πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού συστήματος στις σοφίτες, όπου βρίσκονται το πλαίσιο και το κωδωνοστάσιο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε έναν καθεδρικό ναό στη Γαλλία», είπε. Δεκάδες γλύπτες έχουν επίσης ανακατασκευάσει και αποκαταστήσει πολλά από τα γκαργκόιλ, τις θρησκευτικές εικόνες και τα στολίδια που κοσμούσαν την αρχική δομή.
Μετά την πυρκαγιά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ήθελε να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση εντός πέντε ετών. Ο καθεδρικός ναός πρόκειται τώρα να ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024.
Με πληροφορίες του BBC