Ένα σύγχρονο και φιλόδοξο αρχιτεκτονικό έργο, που όμως έμοιαζε με όρθιο φαλλό, φαίνεται πως πρότεινε η Μπριζίτ Μακρόν, για να αντικαταστήσει το κωδωνοστάσιο στην Παναγία των Παρισίων, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά του 2019.
Αυτό αποκαλύπτει στο βιβλίο της η πρώην υπουργός πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό. Το βιβλίο της «682 journs» μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία, και αποτυπώνει την εμπειρία της στο τιμόνι του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022. Ακριβώς οι 682 μέρες του τίτλου.
Μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και το παρασκήνιο που εμπλέκει την Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγο του Γάλλου προέδρου, στην υπόθεση ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων.
Σύμφωνα με την τότε υπουργό, η ανοικοδόμηση του κωδωνοστασίου που καταστράφηκε στην πυρκαγιά έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή στο πρωτότυπο, παίρνοντας έτσι ως πρότυπο όσα εκφραζόταν στη Χάρτα της Βενετίας στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων.
«Δεν ξεχνώ την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Αρχιτεκτονική και την Κληρονομιά κατά την οποία επιβεβαίωσα, από τις 9 Ιουλίου, ότι το κωδωνοστάσιο πρέπει να ξαναχτιστεί όπως ήταν πριν, προκειμένου να ακολουθεί τις οδηγίες του Χάρτη της Βενετίας».
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η άποψή της δεν ήταν τόσο καλοδεχούμενη στην γαλλική προεδρία. Όπως η ίδια λέει, το περιβάλλον του Μακρόν πίεσε για παρεμβάσεις διαφορετικής φύσεως, με το όραμα για «μια σύγχρονη αρχιτεκτονική χειρονομία».
Η πρώην υπουργός Πολιτισμού σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, αναφέρει ότι ήταν η Μπριζίτ Μακρόν, αυτή που ήθελε να γίνει εκφραστής αυτών των φιλοδοξιών σχεδίων, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στην τότε υπουργό.
«Δεν μετανιώνω για αυτή την ανυπακοή, καθώς γευματίζοντας λίγες μέρες αργότερα με την Μπριζίτ Μακρόν, μου έδειξε ένα project με ένα είδος όρθιου φαλλού, περιτριγυρισμένο στη βάση του από χρυσές μπάλες».
»Εν ολίγοις, η «μοντέρνα αρχιτεκτονική χειρονομία» ήταν ένα όνειδος κακού γούστου, που ολοκληρωνόταν με μία σεξουαλική επίκληση» γράφει.
Ευτυχώς, η στάση της πρώην υπουργού ήταν ανένδοτη και το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, του οποίου το έργο θα τελειώσει το 2024, θα είναι πανομοιότυπο με εκείνο στο παρελθόν, γράφουν τα διεθνή Μέσα.
Με πληροφορίες του ilprimatonazionale/The Times