Σκύλος «ανιχνεύει επιληπτικές κρίσεις» 37 λεπτά προτού εκδηλωθούν- Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Αυτός είναι ο Κομπλ - Ο σκύλος που «μυρίζει» την επιληπτική κρίση της κηδεμόνα του 37 λεπτά πριν αυτή εκδηλωθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Μέσω ανάρτησης στα social media ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί πώς ένας σκύλος που έχει δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως η επιληψία.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στην περίπτωση της Νίκολα, μίας αστυνομικού, η οποία έχει ως «τρίτο παιδί» τον σκύλο της, τον Κομπλ. Έναν σκύλο εκπαιδευμένο να «μυρίζεται» 37 λεπτά νωρίτερα την επιληπτική κρίση της κηδεμόνα του.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, η Νίκολα τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. «Πέρασε μια πολύ δύσκολη πρώτη φάση, αναγκαστικά σταμάτησε να εργάζεται, απομονώθηκε και ξεκίνησε να παίρνει αντικαταθλιπτικά». Ο καθηγητής αναφέρει πως ο σύζυγος της αστυνομικού «μια μέρα είδε μια διαφήμιση της Support Dogs UK». Πρόκειται για μία βρετανική φιλοζωική οργάνωση.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στον σκύλο με το όνομα Κομπλ, ο οποίος «εκπαιδεύτηκε από τη Support Dogs UK, και ζώντας με τη Νίκολα μπορεί να ανιχνεύσει τις επιληπτικές κρίσεις της 37 λεπτά πριν εμφανιστούν». Ο καθηγητής κάνει λόγο για «ένα πραγματικά ανεκτίμητο στήριγμα». Επισημαίνει πως «ο Κομπλ με εξαιρετική ακρίβεια και ικανότητα, μπορεί να βοηθήσει και να αποτρέψει τους τραυματισμούς της Νίκολα».

Στην ίδια ανάρτηση, ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί ότι ο σκύλος «εκπαιδευμένος για δύο χρόνια, όταν “μυριστεί” πως έρχεται η επόμενη επιληπτική κρίση, στέκεται μπροστά στη Νίκολα, γλείφει και μασάει τα χείλη του, και εκείνη ξέρει πως πρέπει να πάει στο κρεβάτι της». Σύμφωνα με τη Νίκολα, ο σκύλος «είναι κολλημένος στο πόδι μου σαν ένα κομμάτι σελοτέιπ», ενώ η ίδια πλέον θεωρεί τον Κομπλ το «τρίτο παιδί της».

Πώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται νωρίτερα το πρόβλημα υγείας της κηδεμόνα του

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, «οι αλλαγές στην οσμή του ανθρώπινου σώματος που σχετίζονται με διάφορες διαταραχές υγείας, έχουν καταγραφεί από πολύ παλιά, ακόμα και από τον Ιπποκράτη. Οι πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν παραλλαγές στη σύνθεση της οσμής του σώματος που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, και ο εντοπισμός πτητικών ουσιών είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση. Αν και έχουν αναδυθεί τεχνολογίες όπως οι “ηλεκτρονικές μύτες”, οι σκύλοι, με τις εξαιρετικές οσφρητικές τους ικανότητες, για την ώρα τις ξεπερνούν».

Ο καθηγητής αναφέρει επίσης πως «πέραν των διαταραχών υγείας, η Support Dogs UK, όπως και άλλες τέτοιες οργανώσεις στον κόσμο, εκπαιδεύει σκύλους ώστε να ζουν με τις οικογένειες και να βοηθούν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Και εκεί η διαφορά στη ζωή των παιδιών είναι τεράστια. Γιατί, ούτε η καθημερινότητα, ούτε οι γιορτές είναι εύκολες γι’ αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους».

Κλείνοντας, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «η συντροφιά πάντα βοηθάει. Και φαίνεται πως πολλές φορές τα ζώα συντροφιάς μπορούν, με την κατάλληλη εκπαίδευση, να βοηθήσουν καθημερινά». Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτό ισχύει όχι μόνο για τη ζωή των ενήλικων ασθενών αλλά και των παιδιών που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αλλαγές της καθημερινότητας».

Ο Ηλίας Μόσιαλος τέλος έγραψε πως «αν εστιάζουμε στις λύσεις, μπορούμε να δρομολογήσουμε και να ενσωματώσουμε τέτοιες ιδέες και εμείς στην Ελλάδα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM