Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης Facebook Twitter
0

Ερευνητές ενός ιαπωνικού επιστημονικού ινστιτούτου, της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Θάλασσας - Γης, χρησιμοποιώντας το ερευνητικό πλοίο «Τσικίου», πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης στον ωκεανό, φθάνοντας σε βάθος 7.740 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική Independent, πραγματοποιούν έρευνες στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας τους για να πάρουν δείγματα από το ρήγμα στο βυθό, προκειμένου να μελετήσουν καλύτερα το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε πέρυσι την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού ερευνητικού ινστιτούτου, το υποθαλάσσιο γεωτρύπανο συνάντησε το βυθό στα 6.883,5 μέτρα και στη συνέχεια εισχώρησε άλλα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από το βυθό, ως τα 7.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατείχε το αμερικανικό πλοίο «Γκλόμαρ Τσάλεντζερ» που είχε φθάσει σε βάθος 7.049,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Τάφρο των Μαριανών, το 1978.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ