Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ένα αεροπλάνο πήρε φωτιά σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, μετά από σύγκρουση με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.
Σημειώνεται, ότι οι 379 επιβάτες του αεροπλάνου της Japan Airlines σώθηκαν, καθώς κατάφεραν να ειδοποιηθούν έγκαιρα και να απομακρυνθούν. Ωστόσο, οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες του άλλου αεροσκάφους εντοπίστηκαν νεκροί. Σώθηκε μόνο ο πιλότος.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκε έκρηξη και το Airbus της Japan Airlines πήρε φωτιά. Καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την απομάκρυνση όλων των επιβατών και των 12 μελών του πληρώματος. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς διήρκεσε οκτώ ώρες, σύμφωνα με την πυροσβεστική.
A sad reminder of how dangerous #aviation industry can be, despite being the safest
— Arjit Garg (@Arjit_Garg) January 3, 2024
Also a reminder to Indians, treat Air Hostess with respect
They're not trained to serve you food only
All passengers on #JapanAirlines #Airbus 350 came out alive thanks to the cabin crew pic.twitter.com/eAwZonxxMx
Φωτιά σε αεροπλάνο στην Ιαπωνία: Εξετάζεται το σενάριο ανθρώπινου λάθους
Σχετικά με το αν το αεροπλάνο είχε άδεια για να προσγειωθεί, αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας απάντησε πως «με βάση τα όσα έχουμε κατανοήσει, είχε δοθεί». Οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτου μεταξύ του πύργου ελέγχου και των πιλότων της πτήσης JAL516, τις οποίες είδε το AFP μέσω του site LiveATC.net, φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.
Ο πύργος ελέγχου θα έπρεπε να έχει ζητήσει από το αεροσκάφος της ακτοφυλακής να περιμένει στον διάδρομο απογείωσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο επικαλέστηκε πηγή στο υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, λίγο πριν από το δυστύχημα ο πιλότος του αεροσκάφους της ακτοφυλακής δήλωσε ότι είχε λάβει άδεια να απογειωθεί.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Τόκιο ερευνά από την πλευρά της αν το δυστύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και το Nikkei Asia.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έγινε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κομπαγιάσι πρώην πιλότος της JAL. «Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται μόνο σε ένα αεροσκάφος να εισέλθει στον διάδρομο, αλλά, παρά το γεγονός ότι δόθηκε άδεια προσγείωσης, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής βρισκόταν στον διάδρομο», πρόσθεσε.
Εξάλλου ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) πολιτικής αεροπορίας αναμένεται σήμερα στην Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα για τη σύγκρουση. Η γαλλική BEA συμμετέχει στις τεχνικές έρευνες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, ως υπηρεσία της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους.
Και η Airbus ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών για να προσφέρουν «τεχνική βοήθεια» στο ιαπωνικό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών (JTSB), που είναι αρμόδιο για την έρευνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP