Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος ενός εφήβου είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικός από ενός ενηλίκου ειδικά σε αγχωτικές καταστάσεις ή κατά την λήψη επικίνδυνων αποφάσεων.
Πιο συγκεκριμένα η ερευνήτρια Adriana Galvan του Πανεπιστημίου της California στο Λος Άντζελες δήλωσε: “Οι έφηβοι ζουν το στρες πιο αγχωτικά. Αν το άγχος εμπλέκεται με την διαδικασία λήψης αποφάσεων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον μηχανισμό νευρώνων που υπόκειται αυτής της σχέσης υψηλών επιπέδων άγχους και κακής λήψης αποφάσεων”.
Η Galvan εξέτασε εγκεφάλους εφήβων για να κατανοήσει καλύτερα τα επίπεδα στρες, τις διεργασίες σκέψεις και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Όταν οι έφηβοι είχαν μια υπερβολικά αγχωτική μέρα (επιπέδου 7 σε μία κλίμακα από το 1 ως το 7), τους ζητούσε να κάνουν μία εγκεφαλική σάρωση για να δει τι ακριβώς συνέβαινε και να εξετάσει πώς λάμβαναν αποφάσεις. ''Οι έφηβοι δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο σύστημα ανταμοιβής σε σχέση με τους ενήλικες κατά τη λήψη επικίνδυνων επιλογών, και κάνουν, επίσης, πιο επικίνδυνες επιλογές από τους ενήλικες'' δήλωσε η Galvan.
Αυτή η διαφορά σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αλλαγές σε μία περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην ρύθμιση της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της κατανόησης των μελλοντικών συνεπειών των πράξεων του καθενός. Στους εφήβους αυτή η περιοχή δεν έχει ωριμάσει και γι’ αυτό συχνά αντιδρούν χωρίς να κατανοούν πλήρως τις συνέπειες. “Όταν αγχώνεσαι ως έφηβος, επηρεάζεται η ικανότητά σου να λαμβάνεις αποφάσεις. Επηρεάζεται ο τρόπος λειτουργίας περιοχών του εγκεφάλου που βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη'' είπε η Galvan.
Η Galvan προτείνει στους εφήβους να μειώσουν το άγχος τους και την λήψη επικίνδυνων αποφάσεων σκεπτόμενοι για ένα λεπτό τις συνέπειες των πράξεών τους και πώς αυτές οι συνέπειες σχετίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.