Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα- Εξιτήριο πήρε η 23χρονη ασθενής

Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα- Εξιτήριο πήρε η 23χρονη ασθενής Facebook Twitter
Η 23χρονη Ελένη Χαϊμαλάκη με τον καθηγητή Χειρουργικής Γιώργο Σωτηρόπουλο
0

Εξιτήριο πήρε σήμερα η 23χρονη η οποία υποβλήθηκε με επιτυχία στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα. Ο 50χρονος πατέρας της ήταν ο δότης. 

«Χάρηκα πάρα πολύ που πήγαν όλα καλά. Είχα σιγουριά μέσα μου ότι όλα θα ήταν μια χαρά, γιατί ήμουν στα καλύτερα χέρια», δήλωσε η Ελένη Χαϊμαλάκη, η οποία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό νοσοκομείο, στις 2 Ιανουαρίου. 

«Είμαι ευγνώμων γιατί είναι ο μπαμπάς μου και μπόρεσε να κάνει μια τέτοια πράξη. Τα λόγια είναι περιττά, δεν μπορείς να πεις τίποτα, μόνο να του δείχνεις την αγάπη σου και την ευγνωμοσύνη σου καθημερινά», συμπλήρωσε η 23χρονη. 

«Έκανα αυτό που έκανα για το παιδί μου. Ένιωσα μια σιγουριά και μια χαρά μέσα μου που μπορώ να είμαι εγώ ο δότης για να σώσω το παιδί μου», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας της, Σπύρος Χαϊμαλάκης. 

Η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Ντίτερ Μπρόερινγκ. 

Ο κ. Σωτηρόπουλος ευχαρίστησε την Ελένη και τους γονείς της «που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου- που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα- καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό». 

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι κλήθηκε ο καθηγητής Ντίτερ Μπρόερινγκ, γιατί πάντα όταν ξεκινά μια τέτοια διαδικασία έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη, ακόμα και στη Γερμανία, σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα, μόνο στα τέσσερα πραγματοποιείται μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη. Σε ενήλικα, όπως ήταν η περίπτωση της Ελένης, γίνεται μόνο σε δύο από αυτά. 

«Το συκώτι υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό. Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό», δήλωσε ακόμη, εξηγώντας πώς έγινε η μεταμόσχευση. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM