Ενισχύεται η δυναμική για μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπό το καθεστώς του «αμοιβαίου δανεισμού», μετά τις δηλώσεις του μεταβατικού διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς ότι στηρίζει ένα σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Times ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς, ρωτήθηκε «αν θα μπορούσε να φανταστεί μία συμφωνία μεταξύ του ιδρύματος και της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία θα επέβλεπε ο ίδιος».
Η απάντηση του Μαρκ Τζόουνς ήταν θετική. «Ναι, θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα, που θα περιελάμβανε αμοιβαίο δανεισμό. Γιατί όχι; Έχουν και οι Έλληνες μερικά υπέροχα εκθέματα».
Ο Μαρκ Τζόουνς διορίστηκε προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τον Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση του Hartwig Fischer, τον Αύγουστο. Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί. Νωρίτερα, τον Ιούλιο, ένας έφορος ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων απολύθηκε, ενώ είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα της αστυνομίας.
Πλέον ο Μαρκ Τζόουνς καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα του ταλανίζουν το ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων εκκλήσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μία διαμάχη που ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Πρόκειται για τα μάρμαρα του 5ου αιώνα π.Χ. που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, αφότου αφαιρέθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας από πρόσωπα που εργάζονταν για τον Σκωτσέζο ευγενή λόρδο Έλγιν.
Πρόσφατα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε πιέσεις στο μουσείο για να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, και ο πρόεδρος των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Oσμπορν είπε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα».
Ο Μαρκ Τζόουνς υπερασπίστηκε επίσης την πρόσφατη δωρεά 50 εκατομμυρίων λιρών στο μουσείο από την British Petroleum, η οποία προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους από τους επιτρόπους του. «Κανείς δεν προσποιείται ότι είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά είναι η σωστή», δήλωσε ο Τζόουνς. «Το να απορρίψουμε αυτή την τόσο γενναιόδωρη κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητές μας να κάνουμε εργασίες που είναι πολύ αναγκαίες. Δεν νομίζω ότι αποτελεί ένδειξη σοβαρής στάσης το να παραπονιέσαι για έλλειψη χρηματοδότησης και στη συνέχεια να απορρίπτεις χρηματοδότηση που προσφέρεται από απόλυτα αξιοσέβαστες πηγές».
Με πληροφορίες από theartnewspaper