Ο Μπέπε Γκρίλο κατακτά την πολιτική σκηνή της Ιταλίας

Ο Μπέπε Γκρίλο κατακτά την πολιτική σκηνή της Ιταλίας Facebook Twitter
0

Τα πρώτα αποτελέσματα από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνουν αυτό που κάποιοι είχαν προβλέψει και αρκετοί είχαν φοβηθεί: Οι Πέντε Αστέρες οδεύουν σε θρίαμβο στην Πάρμα με τον υποψήφιο Φεντερίκο Πιτσαρότι να «εξουδετερώνει» με ποσοστό ψήφων τον βετεράνο πολιτικό της κεντροαριστεράς Βινισέντσο Μπερνατσόλι.

Η μόνη παραδοσιακή δύναμη, που σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις της είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο υποψήφιος Φεντερίκο Πιτσαρότι κατακτά τη δημαρχία στην Πάρμα με το 60,1% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 13% των ψήφων και προβλέψεων των δημοσκοπικών εταιρειών. Ο αντίπαλός του Βινισέντσο Μπερνατσόλι έπεται με ποσοστό 39,9%.

Στη μάχη του Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο, προοδευτικός, ο οποίος έχει ήδη διατελέσει δήμαρχος, προηγείται με ποσοστό 70,1% έναντι του επίσημου υποψήφιου της προοδευτικής παράταξης, Φαμπρίτσιο Φεραντέλι, με καταμετρημένο το 8% των ψήφων.

Στην Γένοβα ο προοδευτικός Μάρκο Ντόρια επικρατεί του κεντρώου Ενρίκο Μούσο, με ποσοστό 60,8% έναντι 39,2%.

Με «όχημα» την έξοδο από το ευρώ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους ο πολυδιάστατος και αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο -κωμικός, ηθοποιός, σχολιαστής, blogger- έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία στις 6 και 7 Μαΐου.

Η σαφής πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και η άνοδος του κινήματος του Γκρίλο -που στοχεύει τώρα πλέον στη Βουλή- ήταν το μήνυμα που έβγαλε η κάλπη σε περίπου 1.000 δήμους της Ιταλίας.

Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, πριν ένα μήνα, η δήλωση του Γκρίλο ότι Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η δήλωση του γνωστού κωμικού, blogger και άκρως καυστικού σχολιαστή της πολιτικής Μπέπε Γκρίλο ότι «η μαφία περιορίζεται στο να απαιτεί από τα θύματά της την πληρωμή υποχρεωτικού δασμού προστασίας της τάξης του 10%. Τώρα όμως, διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας άλλης μαφίας, που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και στραγγαλίζει τους ανθρώπους».

«Ο Μπέπε Γκρίλο ξεχνά πιθανώς ότι η μαφία δολοφόνησε και όσους αρνήθηκαν να πληρώσουν τον υποχρεωτικό δασμό προστασίας που επιβάλλει, γνωστό ως πίτσο», είχε απαντήσει η Πίνα Μαϊζάνο, σύζυγος του δολοφονηθέντα επιχειρηματία Λίμπερο Γκράσι.

Ο Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grillo, πραγματικό όνομα Giuseppe Piero Grillo) 64 ετών,είναι Ιταλός κωμικός και ηθοποιός του κινηματογραφου και της τηλεόρασης καθώς επίσης blogger και σχολιαστής κι όπως έχει γράψει ο ίδιος για τον εαυτό του:

"Όταν ήμουν νεαρός έκανα μια διαφήμιση, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από τις διαφημίσεις. Μετά από λίγα χρονιά τα έβαλα με τους πολιτικούς, διότι τα πράγματα πηγαίνανε άσχημα, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από την πολιτική, και πιο συγκεκριμένα οτι η πολιτικη ελεγχεται απο την οικονομια. Μετά από λίγα χρονιά ξεκίνησα μια παράσταση καταστρέφοντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά τώρα καταλαβαίνω ορισμένα πράγματα γύρω από το διαδύκτιο, και πιό συγκεκριμένα ότι το διαδύκτιο αποτελεί τη μοναδική μας σωτηρία".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM