Μπορεί κατά πάσα ομολογία, ο τίτλος να είναι ακραίος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο αρθρογράφος Cullen Roche, αλλά μήπως μια ενδεχόμενη έξοδος της Γερμανίας από την ευρωζώνη πρέπει να εξεταστεί ως ένα ενδεχόμενο;
Ο ιδρυτής του Pragmatic Capitalism, προσπαθώντας να συμμεριστεί την άποψη των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η οποία θα δημιουργηθεί μέσω μιας ενδεχόμενης απειλής προς τη Γερμανία.
Ο Roche, υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη μια συμμαχία των λεγόμενων, περιφερειακών χωρών, ώστε να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και να προκληθεί γερμανική υποχώρηση, με σκοπό να εγκαταλειφθεί η λογική της λιτότητας.
Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο και για μια ενδεχόμενη στήριξη από τη Γαλλία, με αρχηγό το Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης.
Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο , όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί ένας πολιτικός που θα έχει την τόλμη, να μιλήσει ευθέως στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, και να θέσει μερικούς από τους δικούς του όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου πολιτικού είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος όμως χρειάζεται τη στήριξη κι άλλων Ευρωπαίων.
Πληροφοριακά, μια έξοδος της Γερμανίας, από το ευρώ, θα παρέλυε την οικονομία της αλλά και τις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα να γυρίσει η χώρα δεκαετίες πίσω. Η απειλή προς τη Γερμανία, εικάζεται, πως θα την ανάγκαζε να αναθεωρήσει σε πολλές από τις υπάρχουσες θέσεις της, διότι μπορεί προς το παρόν να απολαμβάνει μια οικονομική σταθερότητα, μαζί με χαμηλή ανεργία, εφόσον όμως οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες στραφούν εναντίον της, θα αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατα πρόβλημα.
σχόλια