Θεσσαλονίκη: Απόπειρα «πυρηνικού ριφιφί» στο ΑΠΘ - Διαψεύδει ο πρύτανης

Θεσσαλονίκη: Απόπειρα «πυρηνικού ριφιφί» στο ΑΠΘ Facebook Twitter
ΑΠΘ / Φωτ. αρχείου: EUrokinissi
0

Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να έγινε πριν κάποια 24ωρα από αγνώστους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι κουκουλοφόροι φέρεται να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στον χώρο του ΑΠΘ με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Το συμβάν κατέθεσε το εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΛ.ΑΣ. Εάν η εισβολή ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ίδιοι οι εισβολείς, αφού αυτοί θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο, καθώς και όσοι θα έρχονταν σε επαφή με τις ουσίες. Επίσης, ενδεχομένως να καταστρεφόταν συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας και ευαίσθητος εξοπλισμός, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι καταληψίες της Σχολής Θετικών Επιστημών κινήθηκαν προς το υπόγειο του κτηρίου, με σκοπό να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, που τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια, μέχρι που «έσπασε» μετά από αστυνομική επιχείρηση, το 2022. Εκεί, φέρεται πως κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής.

Διαψεύδει ο πρύτανης

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς μιλώντας στο OPEN διαψεύδει τις πληροφορίες περί απόπειρας εισβολής στο εργαστήριο του ΑΠΘ, που διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα, κάτι το οποίο θα προκαλούσε σοβαρούς κινδύνους.

«Η σιδερένια πόρτα που οδηγεί στο εργαστήριο κλειδώνει με λουκέτο και βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο πριν από πολύ καιρό, αλλά όχι η ίδια η πόρτα», ανέφερε ο πρύτανης και υποστήριξε ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο ίδιος, το πυρηνικό εργαστήριο δεν κινδύνεψε από «εισβολείς». «Ο βαθμός επικινδυνότητας του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, που τον έχουμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είναι πολύ μικρός. Τα μέτρα ασφαλείας του είναι πολύ αυστηρά», πρόσθεσε.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM