Μετά το βέτο της Ρωσίας, της Κίνας και της Αλγερίας στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει αύριο, Σάββατο 23 Μαρτίου, επί ενός νέου σχεδίου που θα ζητά ξεκάθαρα αυτή την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού, το οποίο συντάχθηκε από πολλά μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Είναι περίπου 10 προτάσεις περίπου, είναι ένα πιο άμεσο και περιεκτικό ψήφισμα» αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού «χωρίς παρερμηνείες» στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό το σχέδιο ψηφίσματος έχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα το στηρίξουν, καθώς το δικό της ψήφισμα αντανακλούσε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τακτική πολέμου του Ισραήλ και είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση προκειμένου να αποτραπεί η προαναγγελθείσα -δια στόματος Μπενιαμίν Νετανιάχου- χερσαία εισβολή στη Ράφα της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι. Έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος των ΗΠΑ, αλλά Ρωσία και της Κίνα -δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- καθώς και.η Αλγερία το καταψήφισαν.
Η Χαμάς χαιρέτισε την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και πως «του έδινε κάλυψη και νομιμοποίηση για τον πόλεμο εξόντωσης» κατά των Παλαιστινίων. «Το ψήφισμα δεν περιλάμβανε ρητή απαίτηση για άμεση παύση της σιωνιστικής επίθεσης κατά της Γάζας», ανέφερε η ισλαμιστική οργάνωση.
Η Χαμάς ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία που ψήφισαν κατά του «μεροληπτικού» ψηφίσματος και δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παρέχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.