Νέο μήνυμα στην Ελλάδα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έστειλε στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Αθήνα, αλλά και άλλες χώρες, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας.
Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, υποστηρίζοντας πως ήταν επιτυχές.
Σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, εξήρε τη στάση των πολιτικών της Λετονίας, επισημαίνοντας πως «συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις».
«Ένα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή», διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν», υπογράμμισε.
«Η Λετονία αποφάσισε να κινηθεί με διπλή ταχύτητα και αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια προχωρώντας σταδιακά (...) προτίμησε να χτυπήσει δυνατά και γρήγορα» πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ έδωσε τον Δεκέμβριο του 2008 δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ στη Λετονία. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5% την περίοδο 2008-2009, βυθίζοντας τη Λετονία στη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως.
Το σχέδιο στήριξης του ΔΝΤ, που προέβλεπε αυστηρή λιτότητα, επέτρεψε στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011 με την ανεργία, όμως, να φτάνει το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 16,3%.