Η Microsoft προειδοποιεί ότι η Κίνα μέσω AI θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εκλογές σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ινδία

Η Microsoft προειδοποιεί ότι η Κίνα μέσω AI θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εκλογές σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ινδία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/ Creative
0

Η Κίνα θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις εκλογές σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ινδία που θα διεξαχθούν εντός του 2024 με περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, μετά τη «δοκιμή» στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, προειδοποίησε η Microsoft.

Η Microsoft αναμένει πως οι ομάδες κυβερνοχώρου που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος θα στοχεύσουν σε εκλογές υψηλού προφίλ του 2024, με τη Βόρεια Κορέα επίσης να εμπλέκεται, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας πληροφοριών απειλών της εταιρείας που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου.

«Καθώς οι πληθυσμοί της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ οδηγούνται στις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς φορείς στον κυβερνοχώρο και φορείς επιρροής, και σε κάποιο βαθμό βορειοκορεατικούς φορείς στον κυβερνοχώρο, να εργάζονται με στόχο αυτές τις εκλογές», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε ότι «τουλάχιστον» η Κίνα θα δημιουργήσει και θα διανείμει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη που «ωφελεί τις θέσεις της σε αυτές τις εκλογές υψηλού προφίλ». Η Microsoft πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του περιεχομένου που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη ήταν μικρός, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Ενώ ο αντίκτυπος αυτού του περιεχομένου στην επιροοή του κοινού παραμένει χαμηλός, ο αυξανόμενος πειραματισμός της Κίνας στην παραγωγή memes, βίντεο και ήχου θα συνεχιστεί - και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πορεία», δήλωσε η Microsoft.

Η Microsoft ανέφερε στην έκθεση ότι η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μεσω τεχνητής νοημοσύνης στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε μια κρατικά υποστηριζόμενη οντότητα να χρησιμοποιεί περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να επηρεάσει μια ξένη εκλογική διαδικασία.

Μια υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα με την ονομασία Storm 1376, επίσης γνωστή ως Spamouflage ή Dragonbridge, ήταν ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν. Οι προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές περιλάμβαναν τη δημοσίευση fake ήχου στο YouTube με τον υποψήφιο πρόεδρο Τέρι Γκου -ιδρυτή του τεχνολογικού κολοσσού που προμηθεύει την Apple, με επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα και στενές σχέσεις με τους ηγέτες του Πεκίνου- να υποστηρίζει έναν άλλο υποψήφιο, μετά την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα. Η Microsoft δήλωσε ότι το κλιπ ήταν «πιθανότατα παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη», ενώ το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο πριν «φτάσει» σε πολλούς χρήστες.

Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα προώθησε μια σειρά από υπομνήματα που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τον τελικά νικητή των προεδρικών εκλογών της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, τα οποία προέβαλαν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του Λάι κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων. Η Κίνα έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Λάι, λέγοντας ότι θα είναι αυτός που θα φέρει τον πόλεμο στην Ταϊβάν. Υπήρξε επίσης αυξημένη εικονικών τηλεοπτικών παρουσιαστών ειδήσεων που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης -μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και από το Ιράν- με τον «παρουσιαστή» να διατυπώνει αβάσιμους ισχυρισμούς για την ιδιωτική ζωή του Λάι, περί «εξώγαμων παιδιών».

Η Microsoft δήλωσε ότι οι εικονικοί παρουσιαστές ειδήσεων δημιουργήθηκαν από το εργαλείο CapCut, το οποίο αναπτύσσεται από την κινεζική εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok.

Μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), αναφερόταν σε ένα διακομματικό νομοσχέδιο ύψους 118 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ που συνδύαζε επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού με ένα πακέτο 75 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Ρωτούσε: «τι σημαίνει αυτό; ποια είναι η αντίδρασή σας;». Μια άλλη ανάρτηση επισήμανε την απώλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους F-35 στη Νότια Καρολίνα πέρυσι, λέγοντας ότι «μόνο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν» θα μπορούσε να χαθεί ένα πολύτιμο κομμάτι στρατιωτικού υλικού - αν και τα συντρίμμια βρέθηκαν αμέσως μετά - και ρώτησε «τι σκέφτεστε γι' αυτό;».

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την ίδια εβδομάδα που μια διορισμένη από τον Λευκό Οίκο επίσημη επιτροπή επανεξέτασης δήλωσε ότι «ένας καταιγισμός λαθών» από τη Microsoft επέτρεψε σε υποστηριζόμενους από την Κίνα φορείς του κυβερνοχώρου να παραβιάσουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατηγόρησαν τους υποστηριζόμενους από την Κίνα χάκερς ότι διεξήγαγαν μια πολυετή εκστρατεία στον κυβερνοχώρο με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρήσεις, καθώς και την εκλογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Microsoft πρόσθεσε ότι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να οργανώνουν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ. Είπε ότι οι φορείς που υποστηρίζονται από το Πεκίνο χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα ζητήματα που διχάζουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει για να συλλέξουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Microsoft σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που συνοδεύει την έκθεση.

Η Microsoft πρόσθεσε ότι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να οργανώνουν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα ζητήματα που διχάζουν τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει για να συλλέξουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Microsoft σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που συνοδεύει την έκθεση.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM