Έχοντας βαρεθεί την κατάσταση με τον γείτονά του να παίζει δυνατά ρεγκετόν, ένας Αργεντινός προγραμματιστής αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Ρόνι Μπαντίνι ενοχλούνταν που κάθε βράδυ άκουγε δυνατά την αγαπημένη μουσική του γείτονά του, τη ρεγκετόν. Ενώ πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον γείτονά τους να χαμηλώσει τη μουσική, ο Bandini έλυσε το πρόβλημά του με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή εφευρίσκοντας ένα μηχάνημα με την ονομασία "Reggaeton Be Gone" και εκμεταλλευόμενος την τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόκειται για ένα κουτί εξοπλισμένο με ένα μικρόφωνο, έναν μικρό υπολογιστή και έναν αλγόριθμο που ανιχνεύει πότε ακούγεται ένα τραγούδι reggaeton και παρεμβαίνει στο ηχείο στο οποίο παίζεται.
Ο Μπαντίνι μοιράστηκε την ιστορία του σε ένα βίντεο που έγινε viral. Όχι μόνο δείχνει τη συσκευή να λειτουργεί, αλλά εξηγεί και πώς την έφτιαξε, χρησιμοποιώντας άμεσα διαθέσιμα υλικά και έναν κώδικα που προγραμμάτισε ο ίδιος.
Fabriqué un aparato para detectar Reggaeton en el parlante del vecino y atacarle el bluetooth. Mañana seguramente publico la demo y el código. 🔧🔇https://t.co/RGGpA5hUQd #reggaetonbegone pic.twitter.com/hLn4f9kwl4
— Roni Bandini (@RoniBandini) February 20, 2024
Ισχυρίζεται ότι πρώτα εκπαίδευσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να αναγνωρίζει ειδικά τραγούδια ρεγκετόν. Για να το κάνει αυτό, κατέβασε αντιπροσωπευτικά κομμάτια του είδους και τα ανέβασε στην Edge Impulse, μια πλατφόρμα ανάπτυξης μηχανικής μάθησης.
Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη ήταν έτοιμη, ήρθε η ώρα για το υλικό.Ο προγραμματιστής επισημαίνει ότι πρόσθεσε μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη πρόσοψη και μια μικρή οθόνη OLED σε ένα μεταλλικό κουτί. Στο εσωτερικό του τοποθέτησε ένα Raspberry Pi 3 στο οποίο φόρτωσε το μοντέλο AI που είχε εκπαιδεύσει.
Για την ανίχνευση της μουσικής, πρόσθεσε ένα μικρόφωνο και έγραψε έναν κώδικα Python για να το παρακολουθεί και να στέλνει τους ήχους στο λογισμικό αναγνώρισης.
«Εάν το συμπέρασμα ξεπεράσει ένα επίπεδο αναγνώρισης, για παράδειγμα 75% - και εν τέλει πρόκειται για το αγαπημένο είδος του γείτονά μου, το μηχάνημα στέλνει πολλαπλά αιτήματα και πακέτα [μέσω Bluetooth] στο ηχείο, του οποίου έχω τη διεύθυνση MAC, προκειμένου να το απενεργοποιήσει ή τουλάχιστον να μπλοκάρει τον ήχο», εξηγεί ο Μπαντίνι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
¿Llueve? pic.twitter.com/XN98H3GTzX
— Roni Bandini (@RoniBandini) March 11, 2024
Η έμπνευσή του προήλθε από το TV-B-Gone, ένα τηλεχειριστήριο που κυκλοφόρησε το 2004 και είναι ικανό να απενεργοποιεί τηλεοράσεις σε δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, μπαρ και αίθουσες αναμονής. Δημιουργήθηκε από τον Μιτς Άλτμαν, έναν αμερικανό χάκερ και εφευρέτη.
"Καταλαβαίνω ότι το να μπλοκάρεις το ηχείο του γείτονα μπορεί να είναι παράνομο, αλλά από την άλλη πλευρά το να ακούς reggaeton κάθε μέρα στις 9 π.μ. θα πρέπει σίγουρα να είναι παράνομο", πρόσθεσε ο Μπαντίνι στο βίντεό του. Η εφεύρεσή του έχει γίνει viral, αλλά ο ίδιος αρνείται να την εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά.
Με πληροφορίες από Euronews.com