Οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι μόλις σε μιάμιση μέρα, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα, με 333 μόνο το πρωί της Παρασκευής.
Οι αρχές στη Λαμπεντούζα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν σε καθημερινή βάση, κατακλύζοντας τις τοπικές μεταναστευτικές εγκαταστάσεις παρά τις τακτικές μεταφορές σε άλλα κέντρα στην Ιταλία.
⚠️#VIDEO #MAREJONIO: L'ATTACCO DELLA MOTOVEDETTA LIBICA E IL SOCCORSO DI 58 PERSONE.
— Mediterranea Saving Humans (@RescueMed) April 5, 2024
Le immagini del soccorso di ieri della nave di Mediterranea in acque internazionali e l'attacco criminale della cd. guardia costiera libica che ha sparato contro naufraghə e soccorritorə 👇 pic.twitter.com/1bajdx9H7i
Σκάφος βυθίστηκε περίπου 30 μίλια νοτιοδυτικά της Λαμπεντούζα στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας. Αν και η ακτοφυλακή κατάφερε να σώσει τους περισσότερους επιβαίνοντες, μία γυναίκα πέθανε. Σύμφωνα με μαρτυρίες με τους διασωθέντες μετανάστες, ήταν μια 18χρονη από την Γκάνα. Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα μεταξύ 3ης και 4ης Απριλίου. Ιταλικό στρατιωτικό προσωπικό επενέβη για να σώσει τους μετανάστες και στη συνέχεια αποβίβασε τους επιζώντες και τη σορό στην προβλήτα Favarolo στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στο ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Σχεδόν 50 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα λίγο πριν αυτό το ναυάγιο. Έφτασαν με μια λέμβο 8 μέτρων που ερχόταν από το Σφαξ της Τυνησίας. Το σκάφος αναχαιτίστηκε από περιπολικό της ιταλικής οικονομικής φρουράς. Στο σκάφος που μετέφερε άτομα από το Σουδάν και τη Γουινέα επέβαιναν οκτώ γυναίκες και δύο ανήλικοι. Είπαν ότι είχαν πληρώσει 1.500 δηνάρια Τυνησίας (478 δολάρια) για τη διέλευση. Σε αυτούς που έχουν φτάσει στο μικρό νησί συγκεταλέγονται άνθρωποι από την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, τη Γουινέα, την Γκάμπια, το Μάλι, τη Νιγηρία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Τσαντ και τη Σομαλία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αθήνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν «την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» με τη ραγδαία άνοδο της μετανάστευσης στην Κύπρο ειδικότερα και στη Μεσόγειο γενικότερα. Τη Δευτέρα, ο Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τον Λίβανο για να συζητήσει τις ίδιες ανησυχίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κύπρου, περισσότερα από 800 άτομα έφτασαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα (31 Μαρτίου - 5 Απριλίου), τα περισσότερα από τα οποία έφτασαν από τον Λίβανο. Και περισσότερο από αυτό, την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου εξέδωσε δήλωση άρνησης να «υποδεχτεί πίσω» μετανάστες, καθώς η χώρα «παλεύει ήδη να αντιμετωπίσει πάνω από δύο εκατομμύρια Σύρους μετανάστες εντός των συνόρων της». Πριν, η Κύπρος και ο Λίβανος είχαν μια άτυπη συμφωνία για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης.
Με πληροφορίες euronews, ANSA