Η υγεία των παιδιών μας, το πολυτιμότερο αγαθό!
Τα παιδιά που μεγαλώνοντας συνηθίζουν στη σωστή διατροφή και στην άσκηση είναι υγιή και χαρούμενα, και βάζουν τις βάσεις για να γίνουν υγιείς ενήλικες, σωματικά και ψυχικά.
ADVERTORIAL
Τόσα χρόνια στον στίβο της Ιατρικής και με το πλεονέκτημα να έχω και τον ρόλο της μητέρας, γοητεύομαι καθημερινά από τα παιδιά-ασθενείς μου. Η ειλικρίνεια, η αμεσότητα και το αλάνθαστο ένστικτό τους τούς δίνει αυτόματα τη δυνατότητα για μια πολύ ουσιαστική και δημιουργική επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν αποτελεί και η προσέγγιση του γιατρού, η οποία, όταν χαρακτηρίζεται από αγάπη και ενδιαφέρον, δίνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα κάθε παιδιού.
Δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί έχει περάσει ήδη από άλλα ιατρεία και είναι ταλαιπωρημένο. Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη στην Ωτορινολαρυγγολογία τόσο διαγνωστικά όσο και χειρουργικά, υπάρχει η δυνατότητα, με τα ενδοσκόπια και την εμπειρία, η εξέταση να μετατραπεί σε ευχάριστο παιχνίδι που οδηγεί ανώδυνα σε μια ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία εγγυάται μια στοχευμένη και ριζική αντιμετώπιση.
Τα πιο συχνά ΩΡΛ προβλήματα στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές, οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες και η επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί. Επίσης, η βραχνή φωνή που μπορεί να οφείλεται σε θηλώματα, κάλους, πολύποδες του λάρυγγα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πιο σπάνια η εμφάνιση μιας διόγκωσης στον τράχηλο μπορεί να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας που οφείλεται σε μια απλή λοίμωξη, κάποια συγγενής κύστη, όπως η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου ή η βραγχιακή. Αυτές οι κύστεις καλό είναι να αφαιρούνται πριν παρουσιάσουν φλεγμονή.
Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, μπορεί να εξηγήσει στους γονείς και στο παιδί τα αίτια που προκαλούν κάθε πρόβλημα και να θέσει την ένδειξη, όταν χρειάζεται, για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση. Το σημαντικό είναι, όταν η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οι γονείς να το αποφασίζουν έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα.
Άλλωστε, με τις μοντέρνες χειρουργικές μεθόδους, η μετεγχειρητική επούλωση και ανάρρωση μοιάζει με περίπατο. Ωστόσο, επειδή ο θεμελιώδης στόχος της Ιατρικής είναι η πρόληψη, είναι σημαντικές για τους γονείς και το παιδί μερικές χρήσιμες και απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόζονται καθημερινά:
— Πλύσεις της μύτης τακτικά και με σωστό τρόπο, φύσημα χωρίς μεγάλη πίεση, ένα-ένα ρουθούνι.
— Τήρηση κανόνων υγιεινής από μικρή ηλικία (τακτικό πλύσιμο χεριών, καθαρά νύχια κ.λπ.)
— Καθαρό παιδικό δωμάτιο χωρίς εστίες αλλεργιογόνων (όχι βαριά υφάσματα, όχι μαλλιαρά κουκλάκια, χαλιά, μοκέτες κ.ά.)
— Αποφυγή της έκθεσης στον καπνό (κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα και το κάπνισμα από τρίτο χέρι)
— Ο αθλητισμός, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή στα πρότυπα του μεσογειακού μοντέλου, είναι το κλειδί για την πρόληψη