Πόσες φορές φορούν οι άνθρωποι τα ρούχα τους; Σε κοινωνίες που η εξωτερική εμφάνιση μετράει περισσότερο από κάθε τι, πολλοί είναι εκείνοι που φορούν ένα κομμάτι κάποιου διάσημου σχεδιαστή και μετά καταλήγει στη ντουλάπα τους για πάντα.
Οι τάσεις στη μόδα πλέον αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς μόνο από το ότι η παραγωγή ρούχων από το 2000 έως το 2014 διπλασιάστηκε...
Την ίδια στιγμή, στο Σίδνεϊ, μία μπουτίκ – βιβλιοθήκη των trends πουλάει ακριβά κομμάτια σε χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μία ευρεία γκάμα ρούχων από δεύτερο χέρι που μπορεί κανείς να αγοράσει πολύ φθηνά ή απλώς να δανειστεί με μια χαμηλή μηνιαία συνδρομή. Τα ρούχα επιστρέφονται, όταν περάσει η μόδα τους.
Σύνθημα της Sarah Freeman που δημιούργησε το "Clothes Library"; Το προκλητικό «τα ρούχα δεν είναι προφυλακτικά – φοριούνται και δεύτερη φορά».
«Βασικά, σκέφτηκα να δώσω στους ανθρώπους την ευκαιρία να ψωνίσουν αυτό που λέμε γρήγορη, εποχιακή μόδα –που είναι και κάπως άψυχη- σε τιμές που δεν θα μπορούσαν να βρουν αλλού, μόνο και μόνο για να αναχαιτιστεί αυτή η αθρόα παραγωγή ρούχων», εξηγεί.
Γιατί, όμως, τόση ευαισθησία αναφορικά με το τι φοράμε και πόσες φορές; Διότι, σύμφωνα και με τις παγκόσμιες στατιστικές, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία μόδας είναι ο Νο1 παράγοντας ρύπανσης υδάτων και περιβάλλοντος, πάνω ακόμη και από τη βιομηχανία πετρελαιοειδών.
Ας σημειωθεί ότι αυτό το είδος αναχαίτισης της "γρήγορης μόδας" μέσω της συγκεκριμένης πρακτικής εφαρμόζεται σε διάφορα σημεία του κόσμου, σε μία προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ρούχα, αλλά και να εντείνει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης.
σχόλια