Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στοχεύοντας το Ισφαχάν, μία περιοχή όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκατάστασεις.
Το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, όμως ανωνύμως αξιωματούχοι τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως πράγματι, το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση - απάντηση στο Ιράν, με χτύπημα στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν. Το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ισφαχάν είναι το «τρίτο επεισόδιο» στην πιο πρόσφατη εμπλοκή των σχέσεων των δύο χωρών: Την 1η Απριλίου, βομβαρδισμός κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, προκάλεσε τον θάνατο επτά μελών των Φρουρών της Επανάστασης. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, το Ιράν κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή για το χτύπημα το Ισραήλ και υποσχέθηκε «απάντηση». Πράγματι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Απριλίου, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανούς έντασης επίθεση κατά του Ισραήλ - μια επίθεση που ήταν για πρώτη φορά «ευθεία» και όχι μέσω αντιπροσώπων.
Το Ισραήλ έκτοτε μελετούσε τον χρόνο και την ένταση μιας αντεπίθεσης, με συνεχείς συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου. Η διεθνής κοινότητα ζητούσε από όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση», όμως τελικά το Ισράληλ ανταπέδωσε την επίθεση, στοχεύοντας μάλιστα σε μια περιοχή με πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει το Ιράν, αν και πώς θα απαντήσει μετά την επίθεση του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί έχει ορκιστεί ότι η «πιο μικροσκοπική εισβολή» από το Ισραήλ θα προκαλέσει «μαζική και σκληρή» απάντηση από την Τεχεράνη. Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές στο BBC, όμως, πρόκειται για μια «αχαρτογράφητη περιοχή» σε μια δαιδαλώδη ιστορία σκιωδών πολέμων και κρυφών επιθέσεων, μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, δύο κρατών με πολύχρονη εχθρότητα στις σχέσεις του.
Οι επικεφαλής στρατιωτικοί του Ιράν έχουν μιλήσει για μια «νέα εξίσωση» στις σχέσεις τους από τότε που οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ την 1η Απριλίου κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, προκάλεσαν τον θάνατο επτά αξιωματούχων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή του στην περιοχή. Η Τεχεράνη λέει τώρα ότι το δόγμα «στρατηγικής υπομονής» που κρατούσε μέχρι σήμερα, έχει λήξει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πλέον το Ιράν ακολουθεί νέο δόγμα: «Στρατηγική αποτροπή», με πλήρη ετοιμότητα να αντεπιτεθεί σκληρά αμέσως, όποτε χρειαστεί.
Αυτές τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν ετοιμάζουν άμεση επίθεση, καθώς δεν προκλήθηκε καμία ζημιά. Η επόμενη κίνησή τους όμως θα σχεδιαστεί με βάση το πώς το Ιράν θα έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτή τη διαμάχη. Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και στο Reuters. «Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οποιαδήποτε ισραηλινή απόπειρα να χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος» και σε απομάκρυνση από τις προηγουμένως ανακοινωθείσες πολιτικές, είχε δηλώσει μόλις χθες Πέμπτη ο διοικητής της πυρηνικής ασφάλειας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών ΜΜΕ, ο στρατηγός Ahmad Haghtalab είχε πει ότι το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να αμυνθεί ενάντια σε οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και ότι η Τεχεράνη έχει «προσδιορίσει» πιθανούς πυρηνικούς στόχους στο Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από το σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Haghtalab.