«Ευχαριστούμε, φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια», έγραψαν στη Γάζα

Γάζα: Οι νέοι Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τους φοιτητές στις ΗΠΑ για την αλληλεγγύη τους Facebook Twitter
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια, φωτ.: Getty Images
0

Δεκάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές και παιδιά πραγματοποίησαν διαδήλωση στη νότια Γάζα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την υποστήριξη των φοιτητών των αμερικανικών πανεπιστημίων. 

Την ώρα που οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων παρά τις προσωρινές αποβολές που αντιμετωπίζουν επιμένουν στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, βίντεο από τον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει παιδιά να κρατούν πανό με μηνύματα. 

«Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συνεχίστε να στέκεστε δίπλα μας» και «Η παραβίαση του δικαιώματός μας στην εκπαίδευση και τη ζωή είναι έγκλημα πολέμου», έγραφαν τα πανό που αναρτήθηκαν την Κυριακή. 

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτοσχέδιες σκηνές κοντά σε ένα σχολείο που τώρα λειτουργεί ως καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα. Πλάνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ανθρώπους να ζωγραφίζουν με σπρέι μηνύματα ευγνωμοσύνης στο ύφασμα των σκηνών. «Ευχαριστούμε, τους αλληλέγγυους με τη Γάζα φοιτητές. Το μήνυμά σας έφτασε σε εμάς», λέει ένα από τα μηνύματα γραμμένο στα αγγλικά. 

Ο Τακφίρ Αμπού Γιουσούφ, ένας εκτοπισμένος μαθητής από το Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας, είπε στο CNN ότι θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να ευχαριστήσει τους φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες που «μας υποστήριξαν με την ανθρωπιά τους». 

«Αυτά είναι ευχαριστήρια μηνύματα στις σκηνές μας, εκείνες οι σκηνές που δεν μας προστατεύουν από τη ζέστη ή το κρύο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε. Δεν μπορούμε να γράψουμε αυτά τα ευχαριστήρια μηνύματα στους τοίχους των σπιτιών μας γιατί δεν έχουμε σπίτια. Έχουν καταστραφεί πάνω από τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες μας», είπε. 

Γάζα: Οι νέοι Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τους φοιτητές στις ΗΠΑ για την αλληλεγγύη τους Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας, φωτ.: ΕΡΑ

Η δεκαοκτάχρονη Ράνα Αλ-Τάχερ έδειξε το σχολείο στον καταυλισμό, λέγοντας στο CNN ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν χώρος μάθησης και εκπαίδευσης έχει γίνει χώρος καταφυγίου. 

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει την εκπαίδευσή μας. Έχουμε χάσει τη μοναδική μας ελπίδα στη Γάζα και τη θέλουμε πίσω. Είμαστε εδώ για να τη ζητήσουμε πίσω. Είναι δικαίωμά μας να την πάρουμε πίσω... γι' αυτό είμαστε εδώ», είπε. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν σημειωθεί «άμεσα πλήγματα» σε περισσότερα από 200 σχολεία στη Γάζα από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «δεν γίνεται καθόλου εκπαίδευση στη Γάζα εδώ και σχεδόν έξι μήνες». 

Σε πρόσφατη έκθεση, ειδικοί του ΟΗΕ κατήγγειλαν τη «συστημική εξάλειψη» του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας. 

Γάζα: Οι νέοι Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τους φοιτητές στις ΗΠΑ για την αλληλεγγύη τους Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας, φωτ.: ΕΡΑ

Με πληροφορίες από CNN

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Αυξάνεται το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια- Εκατοντάδες νέες συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Αυξάνεται το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια- Εκατοντάδες νέες συλλήψεις

Για ορισμένους παρατηρητές, οι διαμαρτυρίες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και στις διαδηλώσεις κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM