Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να μας προειδοποιούν για την εμφάνιση καρκίνου, περισσότερα από επτά χρόνια πριν διαγνωστεί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο με αυτούς που δεν είχαν τέτοια διάγνωση και εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος non-Hodgkin και του ήπατος.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, βρήκε επίσης 107 πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκίνους που διαγνώστηκαν περισσότερα από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος του ασθενούς και 182 πρωτεΐνες που συνδέθηκαν με τη διάγνωση καρκίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως να παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, αν και επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Δρ Keren Papier, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από κοινού πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου… [και] πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτές τις πρωτεΐνες για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Μια δεύτερη συνδεδεμένη μελέτη που εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει εννέα τύπους καρκίνου. Αν και η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, διαπίστωσαν οι συγγραφείς.

Ο Mark Lawler, πρόεδρος στη μεταφραστική γονιδιωματική του καρκίνου και καθηγητής ψηφιακής υγείας στο Queen's University Belfast, δήλωσε: «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά – η εύρεση ενδείξεων καρκίνου πριν εκδηλωθεί κλινικά παρέχει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία, ή ακόμα πιο σημαντικό να επιτύχουμε το «ιερό δισκοπότηρο» της πρόληψης του καρκίνου πριν καν εμφανιστεί. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε μια ασθένεια που επηρεάζει έναν στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον εντοπισμό δεικτών αυξημένου κινδύνου καρκίνου καθώς και εκείνων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Ο προσδιορισμός των πρωτεϊνικών αλλαγών που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου δεν είναι μόνο σημαντικός για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ