Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να μας προειδοποιούν για την εμφάνιση καρκίνου, περισσότερα από επτά χρόνια πριν διαγνωστεί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο με αυτούς που δεν είχαν τέτοια διάγνωση και εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος non-Hodgkin και του ήπατος.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, βρήκε επίσης 107 πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκίνους που διαγνώστηκαν περισσότερα από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος του ασθενούς και 182 πρωτεΐνες που συνδέθηκαν με τη διάγνωση καρκίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως να παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, αν και επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Δρ Keren Papier, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από κοινού πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου… [και] πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτές τις πρωτεΐνες για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Μια δεύτερη συνδεδεμένη μελέτη που εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει εννέα τύπους καρκίνου. Αν και η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, διαπίστωσαν οι συγγραφείς.

Ο Mark Lawler, πρόεδρος στη μεταφραστική γονιδιωματική του καρκίνου και καθηγητής ψηφιακής υγείας στο Queen's University Belfast, δήλωσε: «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά – η εύρεση ενδείξεων καρκίνου πριν εκδηλωθεί κλινικά παρέχει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία, ή ακόμα πιο σημαντικό να επιτύχουμε το «ιερό δισκοπότηρο» της πρόληψης του καρκίνου πριν καν εμφανιστεί. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε μια ασθένεια που επηρεάζει έναν στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον εντοπισμό δεικτών αυξημένου κινδύνου καρκίνου καθώς και εκείνων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Ο προσδιορισμός των πρωτεϊνικών αλλαγών που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου δεν είναι μόνο σημαντικός για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM