«Τι θα συμβεί αν…»

«Τι θα συμβεί αν…» Facebook Twitter
0

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα εξετάζει η εφημερίδα Guardian. Η εφημερίδα βλέπει τέσσερις δρόμους για να οδηγηθεί η χώρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, βασισμένη σε ό,τι δείχνουν ως τώρα οι δημοσκοπήσεις.

 Όπως γράφει, με πιθανότητες 5 στις 10, η κεντροδεξιά "φιλοευρωπαϊκή" παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος, αλλά δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητος νικητής. Θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ που επίσης υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αν καθυστερήσει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, η ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε νέα κρίση.  


Περισσότερες πιθανότητες (8 στις 10) έχει η δημιουργία για ασθενούς φιλοευρωπαικής κυβέρνησης. Όμως, όπως γράφει ο Guardian, η κυβέρνηση αυτή θα υποσκαφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με ολοένα αυξανόμενη αντίδραση τους δρόμους.


Η κυβέρνηση θα πέσει το φθινόπωρο, όταν θα κληθεί να λάβει επιπλέον μέτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ώστε να σταματήσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Τότε πιθανώς θα καταρρεύσει η εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα απειληθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο  με διετή ύφεση.

Πιθανότητες 5 στις 10 δίνει η εφημερίδα στην επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων και στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ή ακόμη και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η Ελλάδα θα μπει σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές και το χάος θα επικρατήσει όταν οι πιστωτές αρνηθούν τα δάνεια και η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση.  Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, τότε  η Γερμανία θα προχωρήσει στη δημοσιονομική ενότητα στην Ευρώπη, πνίγοντας τον πανικό στα άλλα κράτη. Αν δεν δράσει, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Ο Guardian εξετάζει όμως και το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο πάντως δίνει πολύ λίγες πιθανότητες, μόλις 2 στις 10. Σε αυτή την περίπτωση μετά από μερικές εβδομάδες θα ακολουθήσουν και τρίτες εκλογές. Οι δανειστές δεν θα έχουν απέναντι τους κάποιον να διαπραγματευτούν και καθώς θα χάνουν την υπομονή τους, αναμενόμενη θα είναι μια άτακτη χρεοκοπία για την Ελλάδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ