Οι νέοι παραγνωρίζουν προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι νέοι παραγνωρίζουν προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου Facebook Twitter
Φωτ. / Getty Images
0

Την ώρα που τα ποσοστά διάγνωσης νέων ανθρώπων στην ηλικία των 40, των 30 ακόμη όμως και των 20 με καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται διαρκώς, έρευνα αποκαλύπτει πως ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι στην πραγματικότητα τα σημάδια που αγνοούν οι νέοι ενήλικες.

Άνθρωποι των 20, 30 και 40 χρονών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανασκόπηση του περιοδικού JAMA Network Open, αγνοούν μέχρι και το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι που προμηνύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι το αίμα στα κόπρανα. Η πρωκτική αιμορραγία συνδέεται με πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα ανάλυση που εξέτασε 81 μελέτες που συμπεριέλαβαν σχεδόν 25 εκατομμύρια ενήλικες κάτω των 50 ετών, από όλο τον κόσμο.

Ο κοιλιακός πόνος, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και η αναιμία είναι μεταξύ των προειδοποιητικών σημαδιών της νόσου και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη

Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, σε αντίθεση με τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων που έχουν μειωθεί, καθώς εκείνοι είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν κολονοσκόπηση και να εντοπίσουν νωρίτερα οτιδήποτε.

Παράλληλα, οι γεννημένοι γύρω στο 1990 διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ορθού. Σημειώνεται επίσης, πως οι άνθρωποι χωρίς ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν κάνουν κολονοσκόπηση πριν από την ηλικία των 45 ετών, γεγονός που αυξάνει επίσης το ποσοστό.

Και οι γιατροί όμως μπορεί να μην αντιληφθούν τα προειδοποιητικά σημάδια. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επειδή οι γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να υποψιαστούν την εμφάνιση καρκίνου σε νεότερα άτομα, μπορεί να αποδώσουν ένα σύμπτωμα όπως η αιμορραγία από το ορθό, σε μια καλοήθη πάθηση όπως οι αιμορροΐδες, παρά στον καρκίνο, όπως αναφέρει ο Joshua Demb, επιδημιολόγος καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Από τη στιγμή που οι νεότεροι ενήλικες απευθύνονται για πρώτη φορά σε έναν γιατρό με παράπονο για ένα σύμπτωμα, μέχρι να λάβουν διάγνωση μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την ανάλυση. Επειδή η διάγνωση συχνά καθυστερεί, ο καρκίνος μπορεί να προχωρήσει, επομένως να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Πρέπει να διευκολύνουμε την έγκαιρη ανίχνευση», κατέληξε.

Τι δεν γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού στους νεότερους ενήλικες, συχνά δεν είναι κατανοητοί. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται εδώ και καιρό με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τη διατροφή που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Η νέα έρευνα που διερευνά τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες εξετάζει και άλλες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών εκθέσεων, των αλλαγών στα βακτήρια του εντέρου και της χρήσης ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά.

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM