Guardian: Καρτέλ ναρκωτικών εξαναγκάζουν ανήλικους πρόσφυγες να γίνονται στρατιώτες στο ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης

Guardian: Καρτέλ ναρκωτικών εξαναγκάζουν ασυνόδευτα ανήλικα να γίνονται στρατιώτες στο ακμάζον εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες σε όλη την Ευρώπη αναγκάζονται να εργαστούν ως στρατιώτες σε όλο και πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη όρεξη της ηπείρου για κοκαΐνη, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει για βιομηχανική εκμετάλλευση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα κοκαΐνης που δρουν στη Δυτική Ευρώπη σε πόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης. Οι υπηρεσίες προστασίας παιδιών προειδοποίησαν ότι οι συμμορίες κοκαΐνης, οι οποίες εκμεταλλεύονται την «απεριόριστη» προσφορά ευάλωτων Αφρικανών παιδιών που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιούν βάναυσα μέσα για να ελέγξουν τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και βιασμών, εάν δεν πουλήσουν αρκετά ναρκωτικά.

Πηγές είπαν στον Guardian ότι το Λονδίνο μπορεί να είναι το επόμενο αφού η αστυνομία βρήκε πρόσφατα ορισμένα παιδιά από το Μαρόκο και την Αλγερία, φαινομενικά θύματα βασανιστηρίων, τα οποία πιστεύουν ότι διακινήθηκαν στη χώρα από συμμορίες κοκαΐνης. 

Η ανησυχία για το επίπεδο εκμετάλλευσης ήταν τόσο μεγάλη που τον Μάρτιο, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ – μαζί με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ και την Europol – συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και τη διακίνηση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα ναρκωτικών με έδρα τη Δυτική Ευρώπη. Μια ξεχωριστή πρόσφατη αξιολόγηση από τις αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ που ερευνούν το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία ανθρώπων κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία παρουσίασαν αρκετές συγκεκριμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης εκατοντάδων ανηλίκων της Βόρειας Αφρικής, που στρατολογήθηκαν από δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών για την πώληση ναρκωτικών». Άλλες πηγές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει σε χιλιάδες, με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν 15.928 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ευρώπη το 2022, πολλά από τα οποία στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ένα πρόσφατο έγγραφο της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για τη Europol ανέφερε: «Χιλιάδες ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι περνούν τα σύνορα της ΕΕ κάθε χρόνο, εξαφανιζόμενοι χωρίς κανένα ανιχνεύσιμο ίχνος. Πολλοί από αυτούς «συλλαμβάνονται» από εγκληματικούς κύκλους για να τους εκμεταλλευτούν, γεγονός που επιδεινώνει τα τραύματά τους».

Ο Eric Garbar, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίας στη βελγική ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία, είναι ένας από τους αξιωματικούς που ηγούνται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων παιδιών από εγκληματικά δίκτυα. Είπε: «Με τους Αφρικανούς ανηλίκους, κυρίως Μαροκινούς και Αλγερινούς, ο πιο σημαντικός τομέας είναι η εκμετάλλευση από τις OCG [ομάδες οργανωμένου εγκλήματος] που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό που έχουμε στην ΕΕ είναι ένας ασταμάτητος χαμηλού κόστους ανθρώπινος πόρος από την Αφρική».

Η αστυνομία αναφέρει τη μαροκινή «Mocro Maffia» ως κύριο εκμεταλλευτή των παιδιών. Η οργάνωση περιλαμβάνει αρκετά από τα μεγαλύτερα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με παραγωγούς της Νότιας Αμερικής. Η ομάδα πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η Mocro Maffia είναι διαβόητα βάναυση, εκπέμποντας απειλές στον υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου και, στην Ολλανδία, στην Ολλανδή πριγκίπισσα, διάδοχο του θρόνου. Νωρίτερα αυτό το έτος, ορισμένα μέλη της που συμμετείχαν σε μια σειρά φόνων σε συμμορίες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Η αστυνομία έχει στοιχεία ότι παιδιά διακινούνται απευθείας από το Μαρόκο στα δίκτυα κοκαΐνης στην Ευρώπη, πολλά δελεασμένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή. «Η Mocro Maffia κατανοεί ότι στη χώρα καταγωγής της έχει στη διάθεσή της απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο Garber.

Η Caroline Vrijens, η Φλαμανδή επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, είπε ότι τα παιδιά της Αφρικής είναι τα «πιο ευάλωτα» στην Ευρώπη και ζήτησε επείγουσα δράση από τις αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM