Δάνειο $50 δισ. στην Ουκρανία από την «παγωμένη» ρωσική περιουσία δίνει η G7

Η G7 κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο $50 δισ. στην Ουκρανία Facebook Twitter
Οι ηγέτες της G7. Από αριστερά: Όλαφ Σολτς (Γερμανία), Τζάστιν Τριντό (Καναδάς), Εμμάνουελ Μακρόν (Γαλλία), Τζόρτζια Μελόνι (Ιταλία), Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ), Φουμίο Κισίντα (Ιαπωνία) κια Ρίσι Σούνακ (Βρετανία) / Φωτ: Getty
0

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) συνεδριάζουν στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας.

Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία. Μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματευτές της G7 κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο θα αντληθεί από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία... αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους FT. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη... να την εμποδίσει», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. 

«Έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία. «Ελπίζουμε ότι εδώ, στη συνάντηση των ηγετών σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα κοινό όραμα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι ηγέτες της G7 συμφωνούν περισσότερο από ποτέ σε βασικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της υπερβάλλουσας βιομηχανικής δυναμικότητας της Κίνας.

Παράλληλα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι το Ισραήλ στηρίζει την πρόταση εκεχειρίας την οποία παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν, εξηγώντας ότι στόχος τώρα είναι να γεφυρωθούν οι διαφωνίες με τη Χαμάς ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενθαρρύνει τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση και να αποφύγει να περιέλθουν σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις.

G7: Κρίσιμη συνεδρίαση για την χορήγηση δανείου δισ. στην Ουκρανία από τα «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία Facebook Twitter
Η Τζόρτζια Μελόνι υποδέχεται τον Ρίσι Σούνακ / Φωτ: Getty

G7: Ηγέτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και η Μελόνι

Να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την ώρα που αρκετοί ηγέτες - μεταξύ των οποίων ο Ρίσι Σουνάκ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν - αντιμετωπίζουν εκλογικές προκλήσεις στην πατρίδα τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών τον επόμενο μήνα. Αντιμέτωπο με τους ψηφοφόρους σε λίγες εβδομάδες είναι επίσης το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ηχηρή ήττα από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για το κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι την ήττα την επόμενη φορά που οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες. Έτσι η Τζόρτζια Μελόνι υπερηφανεύτηκε ότι η Ιταλία συμμετέχει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με "την ισχυρότερη κυβέρνηση όλων", μετά τις Ευρωκλογές.

Η Ομάδα των 7 ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν παγώσει οι Δυτικοί προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα. Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Zητούν εγγυήσεις για τα 50 δισ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία. Η Γαλλία δηλώνει ότι μια συμφωνία επί της αρχής έχει ήδη συναφθεί για την χορήγηση 50 δισεκ. δολαρίων «πριν το τέλος του 2024». «Υπάρχει συμφωνία. Όπως πάντα στη G7 οι ηγέτες λαμβάνουν μια απόφαση και οι τεχνοκράτες στη συνέχεια εργάζονται για της δώσουν μορφή», επεσήμανε πηγή. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υπογράψουν σήμερα την Ιταλία διμερή συμφωνία ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η οποία προβλέπει την παροχή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου χθες Τετάρτη νέες κυρώσεις που έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εμπόριο και Κίνα

Εκτός από τους ηγέτες των χωρών της G7, στη σύνοδο κορυφής είναι προσκεκλημένοι ο πάπας Φραγκίσκος, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ακόμη ένα ευαίσθητο θέμα για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στη G7 είναι η ένταση με την Κίνα, υποστηρίκτρια της Ρωσίας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κατηγορούν το Πεκίνο ότι επιδοτεί την παραγωγή πληθώρας προϊόντων που πωλούνται σε χαμηλή τιμή και πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε εξάλλου χθες να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

Ωστόσο οι Δυτικοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα λάβουν αντιπαραγωγικά μέτρα. Η Γερμανία, που εξάγει περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Κίνα, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του για «τις διαφορές» μεταξύ των δύο μπλοκ, οι οποίες «τροφοδοτούνται από γεωπολιτικές αντιπαλότητες». «Οι νέοι δασμοί που υιοθετούνται κάθε χρόνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019», κατήγγειλε ο Γκουτέρες που θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

Πόλεμος στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται επίσης να συζητηθεί τόσο στη διάρκεια συνεδριάσεων εργασίας όσο και σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει εισέλθει στον ένατο μήνα του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να διασώσει το σχέδιο εκεχειρίας που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν.

Η G7 έχει ήδη δηλώσει ότι στηρίζει το σχέδιο αυτό, αλλά η Χαμάς πρότεινε κάποιες «ανέφικτες» τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη θέση του και συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Με πληροφορίες από Financial Times, BBC και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM