Καθαρισμός οικοπέδων: Παράταση για τις δηλώσεις στην πλατφόρμα

Καθαρισμός οικοπέδων: Πάνω από 450.000 καταχωρήσει στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Οι καταστροφικές φωτιές των τελευταίων χρόνων έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη με τους πολίτες να προχωρούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους. 

Μέχρι την Παρασκευή 459.252 πολίτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους, στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Ρεκόρ καταχωρήσεων σημειώθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες με καταχωρήσεις από 189.500 πολίτες. 

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια καθαρισμών σαν μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ) αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον κανονισμό πυροπροστασίας

Η κατάθεση των στοιχείων γίνεται από τον αρμόδιο επιστήμονα μηχανικό, τοπογράφο, δασολόγο ή γεωπόνο που συντάσσει για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις, είτε χειρόγραφα και αυτοπροσώπως, είτε με αποστολή e-mail στους οικείους δήμους.

Κατόπιν αυτών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταθέσουν εντός εύλογου διαστήματος (η προθεσμία είναι δεκαήμερη για να ολοκληρωθούν οι εργασίες) τη Δήλωση Συμμόρφωσης. Σε αυτή, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει ότι ακολούθησε τις οδηγίες του τεχνικού επιστήμονα περιγράφοντας τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε.

Ειδικά για φέτος, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των μέτρων συμμόρφωσης με τα προτεινόμενα μέτρα και υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Αυτά αφορούν την πρώτη γραμμή προστασίας από μια πυρκαγιά, δηλαδή τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, οι θάμνοι και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους.

Ο κανονισμός αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε άλση και σε ακτίνα ως 300 μέτρα από δάση.

Τι συμβαίνει με τα ακαθάριστα οικόπεδα

Τα οικόπεδα πρέπει να είναι ήδη καθαρισμένα. Αυτό που μπορεί να γίνει έως τις 15 Ιουλίου είναι η δήλωση στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  • περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  • εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

Σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Α’ 114), και το άρθρο 53Α του ν.4662/2020 (Α΄27), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κατερίνα Στεφανίδη καταγγέλλει: «Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί»

Ελλάδα / Η Κατερίνα Στεφανίδη καταγγέλλει: Παράγοντες του κλασικού αθλητισμού σχολίαζαν τι και πόσο τρώω!

«Τι πρέπει να πετύχω για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και πόσο να τρώω;» αναρωτιέται η Ολυμπιονίκης του επί κοντώ και αναφέρεται σε προπονητές και παράγοντες που καταστρέφουν καριέρες και ψυχολογίες αθλητών
LIFO NEWSROOM