Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Buckingham Palace / X
0

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο πήρε ο θριαμβευτής των εκλογών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η δουλειά της αλλαγής ξεκινά αμέσως», είπε αμέσως μετά, στην πρώτη του ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Αφού ευχαρίστησε τον Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι το επίτευγμά του ως ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία αυτής της χώρας, δεν πρέπει «να υποτιμηθεί από κανέναν». Αναγνώρισε επίσης, την «αφοσίωση και σκληρή δουλειά» που έδειξε ο Σούνακ.

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή και την επιστροφή της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», συνέχισε ο Στάρμερ, λέγοντας ότι το χάσμα που έχει μεγαλώσει μεταξύ της κοινωνίας και πολιτικών έχει οδηγήσει σε «κούραση στην καρδιά ενός έθνους, σε εξάντληση της ελπίδας, του πνεύματος, της πίστης για ένα καλύτερο μέλλον». «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι - ειδικά αν δεν ψηφίσατε - σας λέω ευθέως, η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι η δύναμη για καλό, και αυτό θα δείξουμε», συνέχισε.

«Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην υπηρεσία των πολιτών και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», είπε ο Στάρμερ επισημαίνοντας πως «το να αλλάξεις μια χώρα δεν είναι σαν να ανοίγεις έναν διακόπτη», καθώς αναγνωρίζει ότι ο κόσμος «είναι πιο ασταθής» από ποτέ. «Θα πάρει λίγο χρόνο», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε ότι η δουλειά για την αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ είπε ότι τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου «στέκονται ξανά μαζί αντιμετωπίζοντας όπως και στο παρελθόν τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου».

«Με σεβασμό και ταπεινότητα, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτήν την κυβέρνηση υπηρεσίας στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα», είπε καταχειροκροτούμενος, μπαίνοντας στη συνέχεια στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.Ν

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM