Σε κίνδυνο η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα από την κλιματική αλλαγή

Σε κίνδυνο η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα από την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έως το τέλος του αιώνα η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αφανισμό την απειλούμενη δερματοχελώνα του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα δεν αποκλείεται μέχρι το 2100 να έχουν εκλείψει από τα παράλια πολλών χωρών, όπου σήμερα γεννούν τα αυγά τους.

Η δερματοχέλης ή δερματοχελώνα πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο και το κατεξοχήν απειλούμενο. Όπως συμβαίνει και με άλλα θαλάσσια είδη, η αλιεία και η λαθροθηρία των αυγών της, την έχουν φέρει πολύ κοντά στην εξαφάνιση. Όπως δείχνουν ωστόσο τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύονται στο Nature, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αποτελέσει το θανατηφόρο χτύπημα για το είδος, τουλάχιστον στις ακτές του Μεξικού, της Κόστα Ρίκα και του Ελ Σαλβαδόρ.

Βάσει κλιματικών μοντέλων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές από το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τα επόμενα χρόνια θα είναι όλο και θερμότερα και ξηρότερα για την κεντρική Αμερική. Αυτό θα κάνει πιο ευάλωτα τα μικρά των χελωνών που αφήνουν τα αυγά τους στις παραλίες, μειώνοντας τους πληθυσμούς του είδους κατά 7% ανά δεκαετία ή 75% έως το 2100.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των γεννήσεων δερματοχελωνών αυξομειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εναλλαγές του κλίματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σε ψυχρότερες περιόδους με περισσότερες βροχοπτώσεις γεννιούνται περισσότερα μικρά. Οι θηλυκές χελώνες είναι πιθανότερο να επιστρέψουν στις παραλίες του Ειρηνικού για να αφήσουν τα αυγά τους όταν υπάρχουν περισσότερες μέδουσες για να φάνε, κάτι που συμβαίνει κατά τις ψυχρότερες περιόδους, ενώ τα αυγά και τα μικρά τους είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν σε θερμότερες και ξηρότερες εποχές.

«Το 1990, υπήρχαν 1.500 χελώνες που εναποθέτουν αυγά στην παραλία Πλάγια Γκράντε», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ Τζέιμς Σποτίλα. «Τώρα υπάρχουν 30 με 40 τέτοια θηλυκά ανά εποχή». Όπως εξηγεί, η ζέστη μέσα στις φωλιές των χελωνών σχετίζεται με το μέγεθος και τη σύνθεση του εκάστοτε πληθυσμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την αναλογία αρσενικών - θηλυκών.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας σκοτώνει τα αυγά και τα μικρά», σημειώνει ο Σποτίλα. «Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα τόσο για να αμβλυνθεί αυτό το πρόβλημα όσο και, τελικά, να ανασχεθεί προκειμένου να προληφθεί ο αφανισμός. Πρέπει να αλλάξουμε τις πρακτικές που σκοτώνουν χελώνες στη θάλασσα, να παρέμβουμε για να ψυχράνουμε τις παραλίες και να σώσουμε τα αυγά που αναπτύσσονται και να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ