Ο Γιοσιτάκα Φούτζιι, κατηγορείται από την εταιρεία Αναισθησιολογίας της Ιαπωνίας, ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχε δημοσιεύσει 172 επιστημονικά άρθρα με κατασκευασμένα στοιχεία.
Η επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση δεν μπόρεσε να βρει ασθενείς που συμμετείχαν στις επίμαχες έρευνες, ούτε ενδείξεις για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.
Η απάτη του Φούτζιι δεν είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τόσα χρόνια λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος που υπήρχε για τις δημοσιεύσεις του, οι οποίες εμφανίζονται σπάνια ως παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Η επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ερευνητές που εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αναισθησιολόγου στις κατασκευασμένες έρευνες του, δεν είχαν καν αντιληφθεί ότι τα ονόματά τους εμπλέκονταν στην υπόθεση.
Το επίμαχο θέμα ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, όταν η επιθεώρηση Anaesthesia δημοσίευσε ανάλυση που αμφισβητούσε την αξιοπιστία των δημοσιεύσεων του κ. Φούτζιι. Στις αρχές Απριλίου, 23 εκδότες επιστημονικών επιθεωρήσεων ήρθαν σε επαφή με επτά ιαπωνικά ερευνητικά ινστιτούτα που κατονομάζονταν στις επίμαχες δημοσιεύσεις, ζητώντας τους να διερευνήσουν την υπόθεση.
Η Εταιρεία Αναισθησιολογίας, εξέτασε τις 212 από τις 249 δημοσιεύσεις του Φούτζιι και διαπίστωσε ότι οι 172 από αυτές βασίζονταν σε πλήρως ή μερικώς κατασκευασμένα στοιχεία.
Οι επίμαχες εργασίες θα ανακληθούν από τις επιθεωρήσεις που τις δημοσίευσαν, ενώ όπως φαίνεται ο κ. Φούτζιι θα σπάσει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού δημοσιεύσεων που ανακαλούνται ως απάτες ενός μεμονωμένου ερευνητή.
Το ρεκόρ ανήκει μέχρι σήμερα στον Γερμανό αναισθησιολόγο Γιοακίμ Μπολντ με περίπου 90 ανακλήσεις.
σχόλια