Η άφιξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης μιας καθιστικής διαμαρτυρίας σε κτίριο γραφείων του Κογκρέσου που κατέληξε σε πολλαπλές συλλήψεις.
Όλες οι κινητοποιήσεις ήταν ενάντια στο πρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ακόμα και οι φιλοϊσραηλινές διαδηλώσεις είχαν ως αίτημα τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυσης πυρός στη Γάζα προκειμένου να επιστραφούν οι όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.
Ο Νετανιάχου έφτασε στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα (22/7) για μια επίσκεψη που περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μια ομιλία ενώπιον κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου σήμερα, Τετάρτη 24/7. Η ομιλία που θα εκφωνήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, θα είναι η τέταρτη της καριέρας του. Πρόκειται πρόκειται για ρεκόρ, καθώς ουδείς άλλος ξένος ηγέτης δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο τόσες φορές.
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο του το βράδυ της Δευτέρας και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εκατοντάδες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική διαμαρτυρία στο κτίριο Κάνον, όπου στεγάζονται τα γραφεία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπό τον συντονισμό της διεθνούς οργάνωσης «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» -μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ- οι διαδηλωτές που φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Όχι στο όνομά μας» κατέλαβαν τη ροτόντα του κτιρίου, κάθισαν στο πάτωμα, ξεδίπλωσαν πλακάτ και φώναζαν «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει!».
Μετά από περίπου μισή ώρα χειροκροτημάτων και συνθημάτων, οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου των ΗΠΑ άρχισαν να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές, δένοντας τα χέρια τους με tie wrap και απομακρύνοντάς τους έναν προς έναν.
«Είμαι κόρη επιζώντων του Ολοκαυτώματος και ξέρω πώς είναι το Ολοκαύτωμα» δήλωσε η Τζέιν Χίρσμαν, κάτοικος της Νέας Υόρκης, η οποία κατέβηκε για τη διαμαρτυρία μαζί με τις δύο κόρες της - και οι δύο συνελήφθησαν. «Όταν λέμε "Ποτέ ξανά", εννοούμε ποτέ για κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.
Οι διαδηλωτές εστίασαν μεγάλο μέρος της οργής τους στην κυβέρνηση Μπάιντεν, απαιτώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να σταματήσει αμέσως όλες τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ. «Δεν εστιάζουμε στον Νετανιάχου. Είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Αλλά πώς μπορεί (σ.σ. ο Μπάιντεν) να ζητάει κατάπαυση του πυρός όταν τους στέλνει βόμβες και αεροπλάνα;» δήλωσε η Χίρσμαν.
Μέχρι τις 8 το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία του Καπιτωλίου δήλωσε ότι δεν είχε τελικό απολογισμό του αριθμού των συλληφθέντων. Αλλά η «Εβρϊκή Φωνή για την Ειρήνη» υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι είχαν συλληφθεί 400 άτομα, «μεταξύ των οποίων πάνω από 12 ραβίνοι».
Οι οικογένειες ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά η Χαμάς πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης αγρυπνία διαμαρτυρίας στο National Mall, απαιτώντας από τον Νετανιάχου να έρθει σε συμφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση και να φέρει πίσω τους περίπου 120 Ισραηλινούς ομήρους που παραμένουν στη Γάζα. Περίπου 150 άτομα που φορούσαν κίτρινες μπλούζες που έγραφαν «Σφραγίστε τη συμφωνία ΤΩΡΑ!», φώναζαν «Φέρτε τους πίσω», ενώ ακούστηκαν μαρτυρίες από συγγενείς και πρώην ομήρους.
Οι διαδηλωτές χειροκρότησαν όταν αναφέρθηκε το όνομα του Μπάιντεν, αλλά αρκετοί άσκησαν κριτική στον Νετανιάχου -γνωστό με το παρατσούκλι «Μπίμπι»- με την πεποίθηση ότι καθυστερεί ή διαπραγματεύεται σκληρά την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα επέστρεφε όλους τους ομήρους.
«Ικετεύω τον Μπίμπι. Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι και πρέπει να την αποδεχτεί» δήλωσε η Αβίβα Σίγκελ, 63 ετών, η οποία πέρασε 51 ημέρες σε αιχμαλωσία και της οποίας ο σύζυγος, Κιθ, παραμένει όμηρος. «Θέλω ο Μπίμπι να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει ένα πράγμα: ότι ο Κιθ θα επιστρέψει σπίτι» είπε.
Εν αναμονή της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο του Καπιτωλίου και έχει κλείσει πολλούς δρόμους για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.
Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα συναντηθεί επίσης με τον Νετανιάχου ξεχωριστά εκείνη την ημέρα. Η Χάρις, ως πρόεδρος της Γερουσίας, κανονικά θα καθόταν πίσω από τους ξένους ηγέτες που απευθύνονται στο Κογκρέσο, αλλά θα λείπει την Τετάρτη, σε ένα ταξίδι στην Ινδιανάπολη που είχε προγραμματιστεί πριν ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και γίνει η πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία το Σαββατοκύριακο.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στο Truth Social ότι επίσης θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου την Παρασκευή.
Με πληροφορίες από Associated Press, Euronews