Οι ηγέτες του κόσμου επιδόθηκαν σε εντατική διπλωματία την Κυριακή για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να εξαπολύσει μία εκτεταμένη επίθεση στον Λίβανο, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος, αν το Ισραήλ ανταπέδιδε το χτύπημα με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα Υψίπεδα Γκολάν.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να παρουιάσει εαυτόν «υπερασπιστή των απανταχού μουσουλμάνων» και επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τις λεκτικές επιθέσεις να συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας από το τουρκικό ΥΠΕΞ και τον Ισραέλ Κατζ.
Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν, συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ισραηλινές δηλώσεις που επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στη λιβανική Χεζμπολάχ, λέγοντας: «Ήταν ο πύραυλός τους και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν. Θα πρέπει να καταδικαστεί καθολικά».
Αλλά οι ΗΠΑ «εργάζονταν επίσης για μια διπλωματική λύση… που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα», προστίθεται σε δήλωση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Μιλώντας στο Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν ξεκάθαρος: «Επίσης, δεν θέλουμε να δούμε τη σύγκρουση να κλιμακώνεται. Δεν θέλουμε να το δούμε να εξαπλώνεται», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε επίσης στον Νετανιάχου, λέγοντάς του ότι η Γαλλία παρέμεινε προσηλωμένη στο να κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση στην περιοχή μεταφέροντας μηνύματα σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση, σύμφωνα με δήλωση του Ηλυσίου. Παλάτι.
Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο, καθώς και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε κατά μήκος της γραμμής που οριοθετεί τους Ισραηλινούς από το λιβανικό έδαφος, προέτρεψαν σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Και οι δύο πλευρές, είπαν, πρέπει «να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες εντατικές ανταλλαγές πυρών». «Θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη πυρκαγιά που θα τύλιξε ολόκληρη την περιοχή σε μια καταστροφή πέρα από την πεποίθηση», πρόσθεσαν.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος ήρθε εν μέσω αυξανόμενης οργής στο Ισραήλ για το χτύπημα στην πόλη Μάζντα Σαμς, όπου κατοικούν Δρούζοι στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε από τη Συρία το 1981. Την Κυριακή, χιλιάδες παρευρέθησαν στις κηδείες των 12 παιδιών, ηλικίας 10 έως 16 ετών, που σκοτώθηκαν στην απεργία στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης. «Αφήστε τα παιδιά μας έξω από αυτούς τους πολέμους», φώναξε με λυγμούς μια γυναίκα στην πομπή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ορκιζόμενος εκδίκηση και υποσχόμενος ότι η Χεζμπολάχ θα αναγκαζόταν να «πληρώσει βαρύ τίμημα», ο Νετανιάχου επέστρεψε νωρίς από μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, ταξιδεύοντας αμέσως στο αρχηγείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο Τελ Αβίβ. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν το νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, το απόγευμα της Κυριακής, ο Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μαζί με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας και τους επικεφαλής της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, για να σταθμίσουν την απάντηση του Ισραήλ. Μετά τη συνάντηση, το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να καθορίσουν το «είδος» και το «χρονοδιάγραμμα» της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση της Χεζμπολάχ.
Η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου ισραηλινού πλήγματος στον Λίβανο, πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές στο νότο της χώρας που προκαλούν ανησυχία στους συμμάχους εδώ και μήνες, έχει εγείρει φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο πέρα από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αρχηγοί του στρατού δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτες. Το IDF δημοσίευσε εικόνες από θραύσματα που, όπως είπε, δείχνουν την ανάπτυξη ενός ιρανικού πυραύλου Falaq-1.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη, αν και είπε ότι βρισκόταν πίσω από μια επίθεση ρουκετών που είπε ότι προοριζόταν για ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν νωρίτερα την ίδια ημέρα. Αντίθετα, ο υποστηριζόμενος από το Ιράν οργανισμός είπε ότι υπεύθυνος ήταν ένα βλήμα που πέφτει από το πυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχστιν, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων, μίλησε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, και τον επιδραστικό ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου Γουαλίντ Τζουμπλάτ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις λίγες ώρες μετά από το χτύπημα. Οι συνομιλίες ακολούθησαν έντονες δηλώσεις Ισραηλινών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είπε ότι «όλος ο Λίβανος πρέπει να πληρώσει το τίμημα» για την επίθεση.
Οι εντάσεις προέκυψαν καθώς μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, Ντέιβιντ Μπαρνέα της Μοσάντ, καθώς και αξιωματούχοι του Κατάρ και της Αιγύπτου, συναντήθηκαν στη Ρώμη με την ελπίδα να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μαζί με την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η οργάνωση θα σταματήσει τις επιθέσεις της στη βόρεια συνοριακή περιοχή του Ισραήλ, εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 39.000 ανθρώπους από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο. Σε δήλωση μετά την επιστροφή του Μπαρνέα από τις συνομιλίες, η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι οι μεσολαβητές συζήτησαν νέα αιτήματα που υπέβαλε η πλευρά τους, τα οποία φέρεται να περιλαμβάνουν την άρνηση επιστροφής μαχητών στη βόρεια Γάζα και μακροχρόνια παρουσία στα νότια σύνορα της περιοχής με την Αίγυπτο. Οι συνομιλίες, που έχουν διαρκέσει μήνες, αναμένεται να συνεχιστούν.
Η Χεζμπολάχ, μαζί με άλλες πολιτοφυλακές στο νότιο Λίβανο, έχει εντείνει τις επιθέσεις με στόχο ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους τελευταίους μήνες, ως αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Σε απάντηση, το Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές βαθιά στο λιβανέζικο έδαφος, ενώ τα ισραηλινά αεροσκάφη σπάνε συχνά το ηχητικό φράγμα πάνω από την πρωτεύουσα Βηρυτό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα διασυνοριακά πυρά εκατέρωθεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πρόσθεσε, είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να περάσει ένα μήνυμα στη Χεζμπολάχ να επιδείξει επίσης αυτοσυγκράτηση.
Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ομάδα είχε εκκενώσει θέσεις στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα «που πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι στόχος του Ισραήλ».
Πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, πέρα από τις κοινότητες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που εκκενώθηκαν τους τελευταίους μήνες, παρέμειναν σε κατάσταση συναγερμού. Το Πανεπιστήμιο της Χάιφα είπε στο προσωπικό που εργάζεται πάνω από τον πέμπτο όροφο ενός μεγάλου πύργου 30 ορόφων στην πανεπιστημιούπολη να εργάζεται από το σπίτι.
Με πληροφορίες από Guardian