Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι ολοκληρώθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η μοναδική Σελίν Ντιόν τραγούδησε από τον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ την επιτυχία της Εντίθ Πιάφ «l'Hymne à l'amour» και καθήλωσε τους θεατές με την ερμηνεία της.
Η Σελί Ντιόν ήταν η μοναδική από τις τρεις μεγάλες καλλιτέχνιδες της κορυφαίας εκδήλωσης του αθλητισμού και του πολιτισμού που εξέφρασε την επιθυμία στους διοργανωτές να τραγουδήσει ζωντανά και όχι playback. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Ouest France ο διευθυντής μουσικής της τελετής έναρξης, Βικτόρ Λε Μανς, η παράσταση της μεγάλης ερμηνεύτριας από τον Πύργο του Άιφελ δεν ήταν playback.
«Το είχαμε προβλέψει (να τραγουδήσει playback) αλλά εκείνη τραγούδησε ζωντανά. Η επιθυμία της ήταν άμεση. Ενώ μας προειδοποίησε για την κατάσταση της υγείας της. Αλλά είχαμε τη δυνατότητα, αν δεν ήταν εκεί, να μεταδώσουμε την εκδοχή της Εντίθ Πιαφ», αποκάλυψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, Τομά Ζολί, ο οποίος παραχώρησε από κοινού συνέντευξη με τον Βικτόρ Λε Μανς στην Ouest France την επομένη της θεαματικής εκδήλωσης.
I’m honored to have performed tonight, for the Paris 2024 Opening Ceremony, and so full of joy to be back in one of my very favorite cities! Most of all, I’m so happy to be celebrating these amazing athletes, with all their stories of sacrifice and determination, pain and… pic.twitter.com/Ak6iKfhgzX
— Celine Dion (@celinedion) July 27, 2024
Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου BFMTV, η μόνη καλλιτέχνις που τραγούδησε ζωντανά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η Σελίν Ντιόν καθώς η Lady Gaga και η Αγιά Νακαμουρά προτίμησαν να έχουν ηχογραφήσει τις ερμηνείες τους υπό τον φόβο τεχνικών προβλημάτων.
Η Σελίν Ντιόν σταμάτησε τις περιοδείες και τις ζωντανές εμφανίσεις για να επικεντρωθεί στη υγεία της τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανακοίνωσε ότι πάσχει από το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου (Stiff Person Syndrome). Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο η κατάσταση της υγείας της μέχρι και τον Ιούνιο ήταν εντελώς ασταθής και υπήρχε το ενδεχόμενο μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην μπορέσει να ταξιδέψει στο Παρίσι, αν δεν αισθανόταν καλά.
Την παραμονή της τελετής έναρξης στις 3 το πρωί (τοπική ώρα) η 56χρονη τραγουδίστρια θεάθηκε στον Πύργο του Άιφελ να κάνει πρόβα την παράστασή της, γεγονός που έδωσε την εντύπωση πως ηχογραφούσε την ερμηνεία της σε περίπτωση προβλήματος. Τελικά, η Σελίν Ντιόν σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους θεατές και τραγούδησε μοναδικά την επιτυχία της Εντίθ Πιάφ «l'Hymne à l'amour» (Ύμνος στον έρωτα).
Η συγκινητική ιστορία του τραγουδιού «l'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ
Το τραγούδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1950 σε στίχους της Πιάφ και σε μουσική της Μαργκερίτ Μονό. Η Πιάφ έγραψε το τραγούδι για τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Γάλλο μποξέρ Μαρσέλ Σερντάν, τον οποίο γνώρισε το 1948 όταν βρισκόταν σε τουρνέ στη Νέα Υόρκη.
Στις αρχές του 1949 το ερωτευμένο ζευγάρι αγόρασε μια κατοικία σε προάστιο δυτικά του Παρισιού, μέσα στην οποία η Πιάφ έγραψε τους στίχους του τραγουδιού. Η μεγάλη ερμηνεύτρια τραγούδησε για πρώτη φορά το «l'Hymne à l'amour» στις 14 Σεπτεμβρίου του 1949 στο καμπαρέ «Versailles», στη Νέα Υόρκη.
Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Σερντάν έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στην πτήση της Air France 009 από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη. Ο μποξέρ ταξίδευε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με την Πιάφ. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο 33χρονος Σερντάν συνετρίβη κοντά στο νησί Σάο Μιγκέλ, στις Αζόρες. Εκείνο το βράδυ, παρά τον μεγάλο πόνο της, η Πιάφ αφιέρωσε στο καμπαρέ που τραγουδούσε το «l'Hymne à l'amour» στη μνήμη του αγαπημένου της.
Το 1950 το τραγούδι ηχογραφήθηκε με την ορχήστρα του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη Ρομπέρ Σοβινί. Το 1952 η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε το τραγούδι στην ταινία «Paris chante toujours» του Πιέρ Μονταζέλ.