Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πάνω από 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πάνω από 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Σχεδόν 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, λόγω των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στην πορεία του ζητήματος, επισήμανε πως στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα πανώλης περίπου δέκα μέρες μετά από την Ελλάδα, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000.

«Την ίδια στιγμή στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα δέκα μέρες μετά από τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000» υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ παράλληλα ζήτησε μία πιο υπεύθυνη στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να εκριζωθεί η πανώλη.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχοντας η ίδια μια κυβερνητική θητεία θα περίμενα να καταλαβαίνει ποια είναι η πραγματικότητα, ποιες είναι οι δυνατότητες και τι μπορεί να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήρε τη δουλειά που γίνεται στη Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου.

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει αλλά δεν νοσεί

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, μετά το συναγερμό που έχει ξεσπάσει μετά τη Θεσσαλία και στην Κορινθία, σχετικά με τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας, εντοπίστηκε και κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

«Αυτό το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να εφαρμόσουμε με σαφήνεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία 6 87 του 2020, η οποία προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα, ούτως ώστε να περιορίσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη συγκεκριμένη νόσο», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιάρας.

Ζήτημα όπως επισήμανε, είναι να απομονωθεί ο ιός, ο οποίος έχει 22 ημέρες επώαση. «Αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρίσκουμε ένα κρούσμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές για τουλάχιστον 22 ημέρες – που τις κάνουμε 30 – πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πάντα εφόσον καταγράφεται ένα κρούσμα και ακολουθούνται όλα αυτά τα οποία προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις 30 ημέρες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος», σημείωσε.

«Άρα λοιπόν, όταν θα δούμε ποιο θα είναι το τελευταίο κρούσμα, θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλη αυτή την υπόθεση. Την ώρα της εξαγωγής από τη χώρα και της εισαγωγής στην άλλη, είναι πιθανόν τα ζώα να εμφανίζονται ως υγιή, αλλά παρόλα αυτά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε και θα το εξετάσουμε μέσα από τη σύσταση κάποιας επιτροπής η οποία θα γίνει αυτές τις μέρες», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως το ζήτημα δεν είναι αυτή τη στιγμή «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει και δεν νοσεί ο άνθρωπος. «Όταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι», σημείωσε.

«Ο πλέον διαδεδομένος τρόπος προκειμένου να μεταφερθεί ο ιός είναι να οδηγηθούν τα ζώα στα σφαγεία. Εκεί λοιπόν, επειδή ακριβώς γίνεται όλη αυτή η επεξεργασία, μέχρι να φτάσουμε στη σφαγή, είναι θα έλεγα ο ιδανικός τρόπος. Και αυτό είναι το αρνητικό προκειμένου να μεταφερθεί και να μην μπορέσουμε να τον περιορίσουμε και να τον απομονώσουμε», συμπληρώνει.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ