Καταδίκη της Google για την μονοπωλιακή «αυτοκρατορία» αναζήτησης και διαφήμισης

Καταδίκη της Google για την μονοπωλιακή «αυτοκρατορία» αναζήτησης και διαφήμισης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Google καταδικάστηκε για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ για την «αυτοκρατορία αναζήτησης» που έχει δημιουργήσει ο τεχνολογικός κολοσσός στο διαδίκτυο.

Η απόφαση στη Google μια σημαντική δικαστική ήττα με τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να ανατρέψει δεκαετίες κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον δικαστή Αμίτ Μέτα, η Google παραβίασε το άρθρο 2 του Νόμου Σέρμαν, της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, καθώς διατήρησε το μονοπώλιο των υπηρεσιών αναζήτησης και της διαφήμισης.

«Αφού εξέτασε προσεκτικά και στάθμισε τις καταθέσεις και τα στοιχεία των μαρτύρων, το δικαστήριο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε με τρόπο που της επέτρεψε να διατηρήσει το μονοπώλιό της» ανακοίνωσε ο Αμίτ Μέτα.

Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ επηρεάζει την πιο σημαντική και παλαιότερη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Google. Η Google έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμβάσεις για να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ως προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης παγκοσμίως σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Αυτές οι συμβάσεις της είχαν εξασφαλίσει τη δύναμη να αποκλείει επίδοξους ανταγωνιστές όπως το Bing της Microsoft και το DuckDuckGo, σημείωνε η αμερικανική κυβέρνηση σε μια ιστορική αντιμονοπωλιακή αγωγή που είχε κατατεθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η δεσπόζουσα θέση έχει οδηγήσει σε μία στρατηγική που πρέπει να σταματήσει, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. 

Συγκεκριμένα, οι αποκλειστικές συμφωνίες της Google με την Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες του οικοσυστήματος κινητής τηλεφωνίας, έπληταν τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο δικαστής Μέτα. Η Google επιβάλλει, ακόμα, υψηλές χρεώσεις για τη διαφήμιση στην αναζήτηση, που αντικατοπτρίζουν τη μονοπωλιακή της δύναμη, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Η υπόθεση κατά της Google είναι μέρος μια γενικότερης προσπάθειας ελέγχου και συμμόρφωσης των μεγάλων εταιρειών που κατηγορούνται ότι ελέγχουν μονοπωλιακά το διαδίκτυο, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ (υπουργείο Δικαιοσύνης και Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) όσο και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM