Δύο ημέρες πριν το φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ένα νέο άθλημα έκανε πρεμιέρα: Είναι το Breaking ή breakdance, όπως το γνωρίζουμε περισσότερο στην Ελλάδα.
Το Breaking μάλιστα έχει και τους πρώτους Ολυμπιονίκες, με την πρώτη -ιστορικά- να είναι η Ami από την Ιαπωνία. Το νεότερο άθλημα των Αγώνων εντυπωσίασε τους θεατές του στην θορυβώδη υπαίθρια αρένα με τον συνδυασμό ακροβατικών κινήσεων, περιστροφών και περίπλοκων χορευτικών με τα πόδια. Για την ιστορία, η Nicka από τη Λιθουανία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο και η «671» από την Κίνα πήρε το χάλκινο.
Το Breaking είναι ένα στυλ χορού δρόμου που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970 και εισήχθη για να προσελκύσει το νεότερο κοινό στους Αγώνες. Μία από τις πιο διάσημες πλατείας της γαλλικής πρωτεύουσας - η Place de la Concorde - έχει μετατραπεί σε μια αθλητική περιοχή για αυτούς τους Αγώνες και εκεί, με τον Πύργο του Άιφελ και το Grand Palais στον ορίζοντα, εκτυλίσσονται οι χορευτικές μάχες του Breaking.
Δύο ζωηροί τελετάρχες μάλιστα, επιστρατεύτηκαν (MCs) και έδιναν τακτικές εξηγήσεις στο πλήθος που στην πλειονότητά του, θα παρακολουθούσε για πρώτη φορά τα 16 B-girls να δίνουν μάχες μία προς μία μέσω μιας φάσης round-robin και νοκ άουτ. Εκεί ήταν - φυσικά - και ο Snoop Dogg, πανταχού παρών στο Παρίσι και εξαιρετικά δημοφιλής στην κοινότητα του Breaking.
Ήταν εν μέρει σόου, εν μέρει αθλητισμός, εν μέρει χορός - αλλά όλο διασκεδαστικό, όπως επισημαίνει το BBC.
Τι γνωρίζουμε για το Breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Τι είναι το Breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Το «new kid on the block» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι το Breaking. Οι αγωνιζόμενοι (άνδρες και γυναίκες - ή καλύτερα, b-boys και b-girls) θα επιδείξουν χορευτικά και ακροβατικά που αψηφούν τη βαρύτητα σε μάχες διάρκειας 60 δευτερολέπτων.
Το Breaking – μερικές φορές γνωστό ως breakdancing, αν και αυτός ο όρος θεωρείται πλέον ξεπερασμένος – είναι ένα στυλ χορού δρόμου με τις ρίζες του στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970, ιδιαίτερα μεταξύ των αφροαμερικανών και των κοινοτήτων των Λατίνων στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίζεται από ακροβατικές κινήσεις και πολύπλοκες κινήσεις με τα πόδια που εκτελούνται σε funk, breakbeats και hip-hop ρυθμούς, είναι ένας από τους τέσσερις αρχικούς κλάδους του hip-hop, μαζί με το DJing, το γκράφιτι και το MCing.
Στους διαγωνισμούς, οι breakers συμμετέχουν σε χορευτικές «μάχες», στις οποίες οι χορευτές εναλλάσσονται για να επιδείξουν τις καλύτερες κινήσεις τους. Βασικά, κάθε χορός είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει ρουτίνα για να ακολουθήσουν, και τα b-boys και τα b-girls δεν έχουν ιδέα για το τι θα χορέψουν. Ο DJ μόνος υπαγορεύει τη μουσική, καθορίζοντας τον τόνο και τον ρυθμό για κάθε μάχη, ενώ ένας MC – ο τελετάρχης – ξεσηκώνει το πλήθος και φροντίζει να πάλλεται η ενέργεια.
Το Breaking εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες το 2018, ενισχύοντας μαζικά τη δημοτικότητά του κάτι που οδήγησε στην ένταξή του στο Παρίσι 2024.
Πότε και πού γίνεται το Breaking στο Παρίσι 2024;
Το Breaking θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες: Οι γυναίκες διαγωνίστηκαν χθες την Παρασκευή 9 Αυγούστου, ενώ οι άνδρες θα κάνουν τις μάχες τους σήμερα Σάββατο. Οι μάχες θα γίνουν στο Parc Urbain, που είναι χτισμένο γύρω από την Place de La Concorde. Η καρδιά του κέντρου αστικού αθλητισμού και πολιτισμού του Παρισιού, θα φιλοξενήσει επίσης μπάσκετ 3×3, skateboarding δρόμου και πάρκου και BMX freestyle.
Ποιοι λαμβάνουν μέρος στο Breaking;
Όσοι συμμετέχουν δεν είναι γνωστοί ως διαγωνιζόμενοι, αθλητές ή ακόμη και χορεύτριες, αλλά b-boys και b-girls – και συχνά είναι γνωστοί μόνο με το όνομα b-boy ή b-girl. Θα είναι 32 συνολικά, 16 b-girls και 16 b-boys.
Ποια είναι η μορφή του αγωνίσματος;
Υπάρχει μια σκηνή round robin, όπου οι 16 breakers χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και χορεύουν, για ένα λεπτό ο καθένας ή η καθεμία, ενάντια σε όλους στην ομάδα τους. Οι δύο καλύτεροι από κάθε όμιλο προκρίνονται στα νοκ άουτ. Οι περισσότεροι μεγάλοι αγώνες breaking έχουν δύο ή τρεις γύρους σε κάθε μάχη και πέντε στον τελικό.
Πώς βαθμολογείται το Breaking;
Μια ομάδα κριτών βαθμολογεί κάθε γύρο και κάθε μάχη, σημειώνοντας τις επιδόσεις των breakers με βάση πέντε κριτήρια, καθένα από τα οποία αξίζει το 20% της τελικής βαθμολογίας.
Τεχνική (Technique): Οι βαθμολογίες βασίζονται στον αθλητισμό, τον έλεγχο του σώματος, τη δυναμική, τον έλεγχο του χώρου, τη φόρμα, τις γραμμές και το σχήμα, καθώς και στο εάν ορισμένες κινήσεις έχουν εκτελεστεί σωστά.
«Λεξιλόγιο» (Vocabulary): Η παραλλαγή και η ποσότητα των κινήσεων, με ένα ποικίλο σύνολο κινήσεων σε πολλαπλές θέσεις που απαιτούνται για μια κορυφαία βαθμολογία.
Εκτέλεση (Execution): Ουσιαστικά πόσο «καθαρή» είναι μια κίνηση και πόσο ξεχωριστή είναι μια κίνηση από την επόμενη. Πρέπει να ρέουν, αλλά να μην αναμειγνύονται.
Μουσικότητα (Musicality): Είναι ένας χορός, όχι μια ρουτίνα - οι κριτές θα εξετάσουν πώς νιώθει ο breaker και πώς εκφράζεται με τη μουσική.
Πρωτοτυπία (Originality): Η στιγμή του ουάου, πώς κάνει ο breaker τον δικό του χορό.
Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα , οι breakers έρχονται αντιμέτωποι σε μάχες ένας προς έναν για να δουν ποιος είναι ο καλύτερος – δεν υπάρχει leaderboard.
Ποιες είναι οι κινήσεις;
Υπάρχουν πάρα πολλές κινήσεις Breaking για να καταγραφούν όλες, αλλά τα breakers συνδυάζουν τρία βασικά στοιχεία:
Toprock: Κινήσεις που γίνονται ενώ ο breaker είναι όρθιος, που αποτελούνται κυρίως από κινήσεις των χεριών και ευκίνητη κίνηση στα πόδια. Οι περισσότερες μάχες ξεκινούν με toprock.
Downrock: Ίσως οι κινήσεις που συνδέονται περισσότερο με το Breaking, καθώς πρόκειται για εκείνες που εκτελούνται στο πάτωμα. Οι breakers περιστρέφονται σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους με αστραπιαία ταχύτητα, συνδυάζοντας τις κινήσεις με κινήσεις στα πόδια, πτώσεις και μεταβάσεις.
Freeze: Όταν ένας breaker εκτελεί μια πλήρη κίνηση και καταλήγει ακίνητος - συνήθως σε μια ακροβατική, φαινομενικά αδύνατη θέση, που συχνά σημαίνει το τέλος μιας ακολουθίας κινήσεων.
Θα είναι το Breaking η καλύτερη παράσταση στο Παρίσι;
Όπως είπε η Γερμανίδα b-girl Jilou: «Θα κάνουμε πάρτι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί ποιος άλλος έρχεται με DJ, σωστά;»
Με πληροφορίες από BBC, Guardian