Φωτιά στην Αττική: Τρία πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό

Φωτιά στην Αττική: Τρία πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό Facebook Twitter
GETTY
0

Τρία είναι τα πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό, ένα 24ωρο αφότου ξέσπασε η φωτιά στον Βαρνάβα και ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 27 μηνύματα 112 για εκκενώσεις.

Στην Πεντέλη, η φωτιά μπήκε στα πρώτα σπίτια, στις παρυφές του δάσους, στα όρια της Νέας και της Παλαιάς Πεντέλης. Η φωτιά ξέφυγε μέσα από χαράδρα στην περιοχή της οδού Περικλέους και όπως είπε η δήμαρχος Αναστασία Κοσμοπούλου περί τις 3 το μεσημέρι, «η κατάσταση είναι μία κόλαση. Έχω παντού εστίες, φυσάει δαιμονισμένα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η φωτιά πέρασε από τον λόφο της Καλλιθέας στην Πεντέλη, δίπλα από τη Μονή Πεντέλης και κατευθύνθηκε προς τον Λόφο του Αστεροσκοπείου, καίγοντας το δάσος που βρίσκεται ανάμεσα από την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, δίπλα στα σπίτια. Σπίτια στη Νέα Πεντέλη έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ καίγονται περιοχές στο Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων. 

Λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι εκδόθηκε τρίτο μήνυμα του 112 για τη Νέα Πεντέλη, που είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με χιλιάδες κατοίκους. Στο 112 μάλιστα, ζητούνταν να εκκενωθεί εκτός από την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη και το Πάτημα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων, με τους κατοίκους να οδηγούνται προς Χαλάνδρι ή Βριλήσσια. 

Στο άλλο πολύ επικίνδυνο μέτωπο στην περιοχή της λίμνης του Μαραθώνα, η φωτιά πέρασε τη λίμνη και κατευθύνεται προς τις Αφίδνες, με την κατάσταση  να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο Γραμματικό, από το πρωί οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν και αφού έχουν καταστρέψει πολλές κατοικίες, συνεχίζουν να απειλούν οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. 

Η πυροσβεστικής από το πρωί έχει αντιμετωπίσει πάνω από 40 αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, πυραγός Βασίλης Βαθρακογιάννης. 

Στα μέτωπα επιχειρούν 685 πυροσβέστες, με 27 ομάδες  δασοκομάντος και 190 οχήματα. Ρίψεις πραγματοποιούν από το πρωί 33 εναέρια μέσα.

Φωτιά στην Αττική: Τρία πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτιά στην Αττική: Τρία πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτιά στην Αττική: Τρία πολύ επικίνδυνα μέτωπα σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αυτήν τη στιγμή οι «γραμμές άμυνας» έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια, συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε τόνισε ότι από χθες, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία». Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 σε πυροσβέστες, ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από τη χθεσινή πυρκαγιά στον Βαρνάβα» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης και πρόσθεσε: «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με το τηλέφωνο 213 - 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι έγινε δεκτό σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων από και προς το Λιμένα της Ραφήνας, ώστε να εκτρέπονται στον λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, τόσο για τη διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ