Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, επικεντρώνοντας στις ιδιαιτερότητες της μετάδοσής της και τονίζοντας ότι η εξάπλωσή της αφορά κυρίως την Αφρική, χωρίς να αναμένεται κάτι αντίστοιχο σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τα παιδιά, καθώς η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω άμεσης επαφής. Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει προέλευση από τους πιθήκους, όπως εξήγησε, αλλά ο όρος χρησιμοποιήθηκε λόγω του ότι η ασθένεια αρχικά εντοπίστηκε σε πειραματικούς πιθήκους στην Κοπεγχάγη πριν από πολλά χρόνια.
Ο Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι της νόσου, με τον δεύτερο, που εξαπλώνεται στην περιοχή του Κονγκό, να είναι πιο σοβαρός και να παρουσιάζει υψηλότερη νοσηρότητα και θνητότητα. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η νέα μορφή της νόσου έχει προκαλέσει περίπου 15.000 κρούσματα και 500 θανάτους.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, αν και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας από το νέο στέλεχος της νόσου, θεωρείται δύσκολο να εξαπλωθεί παγκοσμίως, καθώς η μετάδοση της ασθένειας απαιτεί την εμφάνιση εξανθημάτων, κάτι που καθιστά τη διάγνωση πιο εύκολη. Επιπλέον, ο Μαγιορκίνης θεωρεί ότι η μόνη πιθανή οδός για να προκαλέσει πανδημία η συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι μέσω σεξουαλικής επαφής υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά τον covid-19 στην Ελλάδα, ο Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η χώρα φαίνεται να έχει περάσει την κορύφωση της θερινής έξαρσης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου. Προβλέπει ότι η ύφεση της έξαρσης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και πάλι.