Η ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, ο τρόπος μετάδοσης αλλά και η θεραπεία της, απασχολεί πλέον την παγκόσμια κοινότητα.
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, διεθνώς γνωστή ως mpox, εκτός Αφρικής εντοπίστηκε την Πέμπτη στη Σουηδία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να δηλώνει ότι αναμένει την καταγραφή περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα.
Ποια είναι η θεραπεία και πώς αντιμετωπίζεται η ευλογιά των πιθήκων;
Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορούν να ελεγχθούν με την πρόληψη των λοιμώξεων - ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τα εμβόλια.
Εμβόλια υπάρχουν, αλλά μόνο άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή που έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μπορούν συνήθως να τα κάνουν. Ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσφατα από τις φαρμακοβιομηχανίες να προτείνουν εμβόλια για χρήση έκτακτης ανάγκης, ακόμη κι αν αυτά τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί επίσημα στις χώρες όπου χρειάζονται.
Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό. Συχνά συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς, όμως, κατά βάση, είναι εντονότερο.
Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάζεται «να κάνει τον κύκλο της». Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και άρα τον περιορισμό τους. Υπάρχει επίσης αντιϊική θεραπεία, καθώς δύο φάρμακα κατά της ευλογιάς έχουν εγκριθεί και θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: Πρόκειται για το tecovirimat, σε συνδυασμό με το brincidofovir, σε ασθενείς με σοβαρή νόσο και πάντα κατόπιν συμβουλής ιατρού.