Νοροϊός: Τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης από την πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης από την πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Ο εξαιρετικά μεταδοτικός νοροϊός, τον οποίο αρκετοί επιστήμονες αποκαλούν «τέλειο παθογόνο», αποτελεί το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Η μετάδοση του νοροϊού είναι πιο συχνή στη διάρκεια του χειμώνα και γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού, καθώς και με την επαφή από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα διαρκούν μία με τρεις ημέρες.

Τα παιδιά, κυρίως κάτω των 5 ετών, θεωρούνται η πιο ευάλωτη ομάδα, όμως ο νοροϊός μπορεί να είναι σοβαρός σε ηλικιωμένους και άτομα με άλλες παθήσεις.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο νοροϊός

Τα συμπτώματα του νοροϊού εμφανίζονται γρήγορα και διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες. Μάλιστα, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο. 

Τα κύρια συμπτώματα του νοροϊού είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα βρέφη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν ασθενές ανοσοποιητικό, ενώ τα λιγότερο κοινά συμπτώματα του νοροϊού περιλαμβάνουν: ήπιο πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους.

Σημειώνεται ότι οι νοροϊοί επιβιώνουν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, έως και 60 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν υπάρχει υπόνοια για γαστρεντερίτιδα λόγω νοροϊού.

Νοροϊός: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

  • Να εφαρμόζεται καλή και σχολαστική υγιεινή των χεριών, ειδικά μετά από τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά από την επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα των αρρώστων.
  • Να πλένονται καλά τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.
  • Τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 63 βαθμών Κελσίου
  • Να απολυμαίνονται σχολαστικά οι επιφάνειες που σχετίζονται με τρόφιμα, όπως σκεύη και πάγκοι κουζίνας
  • Όποιος νοσεί δεν πρέπει να προετοιμάζει φαγητό έως και δύο ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.
  • Καλό πλύσιμο με ζεστό νερό των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων όσων νοσούν με νοροϊό.
  • Να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που νοσούν για τουλάχιστον δύο μέρες αφότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM