Επιδημία γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο: Βίντεο με ασθενείς στοιβαγμένους στο ιατρείο

Επιδημία γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο: Βίντεο με ασθενείς στοιβαγμένους στο ιατρείο Facebook Twitter
Φωτογραφία: LiFO
0

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο όπου δεκάδες κάτοικοι και παραθεριστές και αντιμετωπίζουν τα επίμονα συμπτώματα τη νόσου.

Η LiFO αποκαλύπτει βίντεο από το εσωτερικό του περιφερειακού ιατρείου στη Γαύδο (το νησί δεν έχει Κέντρο Υγείας), όπου φαίνονται οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με γαστρεντερίτιδα.

Το ιατρείο είναι γεμάτο με ασθενείς καταβεβλημένους από τη γαστρεντερίτιδα και είναι ξαπλωμένοι σε ό,τι υπαρχει διαθέσιμο. Άλλος καταλαμβάνει κάποιο κρεβάτι, άλλος κάποιο ράντζο, άλλος προσπαθεί να βολευτεί στις καρέκλες αναμονής, άλλος έχει ισοθερμική κουβέρτα και άλλος σκεπάζεται με μία πετσέτα παραλίας.

Μάλιστα, στο τέλος του βίντεο φαίνεται ότι υπάρχουν ασθενείς ακόμα και έξω από το ιατρείο, ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο, αφού οι χώροι δεν επαρκούν για τη νοσηλεία όλων όσουν έχουν χτυπηθεί από γαστρεντερίτιδα. Στο ιατρείο της Γαύδου υπηρετούν μόνο δύο γιατροί χωρίς βοήθεια από νοσηλευτικό προσωπικό. Για το ιατρείο δεν έχει προβλεφθεί ούτε καν υπηρεσία καθαρισμού και οι δύο γιατροί εκτός από τη φροντίδα και νοσηλεία των ασθενών είναι επιφορτισμένοι και με την καθαριότητα του ιατρείου. Η μαζική εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές στην Κρήτη να προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα, που έχει αναστατώσει το μικρό νησί. 

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο της LiFO από το ιατρείο της Γαύδου:

Άγνωστο αν για τη γαστρεντερίτιδα φταίει η «επικοινωνίας» βόθρων με πηγές και πηγάδια 

Ο γιατρός περιφερειακού ιατρείου Γαύδου, Βασίλης Αμβροσιάδης, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του επισήμανε ότι την περασμένη χρονιά, ανάλογη κατάσταση αλλά μικρότερης όμως έντασης, είχε επικρατήσει τον Ιούλιο. «Μας έρχονται πάρα πολλά κρούσματα στο ιατρείο. Σίγουρα 20 με 30 κάθε μέρα και πόσα ακόμη που μας παίρνουν τηλέφωνο. Το 2022 δεν είχαμε αυτο το πρόβλημα. Πέρσι ξεκίνησε το ίδιο θέμα απλά νωρίτερα, τον Ιούλιο. Πρέπει να ελεγχθεί το τι γίνεται με τους βόθρους και την ύδρευση», τόνισε.

«Δεν έχει τόσο να κάνει με τους κατασκηνωτές. Υπάρχει υποψία ότι οι βόθροι του νησιού επικοινωνούν με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να έχει πρόσβαση σε πηγές και πηγάδια. Έχουμε πολλή δουλειά, κάποιοι έρχονται μέσα στη νύχτα και τους κρατάμε στο ιατρείο» πρόσθεσε, υπεθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα στη Γαύδο.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την Υγειονομική Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ. Περιμένουμε να στείλουν άτομα να ερευνήσουν το από που προκλήθηκε το πρόβλημα. Μόλις τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν, θα εξαλειφθεί και το πρόβλημα μέχρι του χρόνου», δήλωσε.

«Όλο το νησί νοσεί από γαστρεντερίτιδα»

Ανακοίνωση για το ζήτημα έχει εκδώσει η παράταξη «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος» όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «όλο το νησί νοσεί από γαστρεντερίτιδα».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στις 20 Αυγούστου με αφορμή τα δεκάδες περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο, ως παράταξη («Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος» - Αντιπολίτευση στο Δήμο Γαύδου) αποστείλαμε προς τη Δημοτική Αρχή ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το πότε έγινε η τελευταία ανάλυση των υδάτων, καθώς επίσης και για το αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό του νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο site του Δήμου Γαύδου, φαίνεται ότι η τελευταία ανάλυση του νερού έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2023!!!   

Επιπλέον, σε ερώτηση του Documento για το αν το νερό είναι πόσιμο η Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «λόγω υψηλής αγωγιμότητας προτιμάμε τα εμφιαλωμένα» και επομένως αναρωτηθήκαμε για ποιο λόγο ο Δήμος δεν προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, ώστε να προστατεύσει επισκέπτες και κατοίκους, που να τονίζει ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση ή για μαγειρική χρήση, σύμφωνα πάντα και με την παραδοχή της Δημάρχου.

Δυστυχώς, εδώ και 48 ώρες δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα.

Παρόλα αυτά, διαβάζουμε τις ανακοινώσεις του Δήμου, αλλά και τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, στα οποία γίνεται λόγος για «καμία ανησυχία», αφού το πρόβλημα όπως υποστηρίζουν «δεν προέρχεται από το νερό». Δηλαδή, το ότι όλο το νησί νοσεί από γαστρεντερίτιδα δεν είναι κάτι ανησυχητικό από μόνο του ως γεγονός και εντέλει, ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα;

Η Δημοτική Αρχή ωστόσο, πριν καν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις των υδάτων σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ότι «έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ» (ανακοίνωση 21-8-2024), συμπεραίνει ότι τελικά «το νερό δεν έχει πρόβλημα», χωρίς καν να έχει τα αποτελέσματα της ανάλυσης! Και η υψηλή αγωγιμότητα άραγε, που κάνει τη Δήμαρχο να προτιμά το εμφιαλωμένο νερό σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν το καθιστά ακατάλληλο; 

Ακούσαμε και το κ. Μπέα, διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από το νερό (όχι, δεν είναι γιατρός ο κ. Μπέας) και ότι η ανάλυση των κοπράνων έδειξε νοροϊό.

Παρόλα αυτά, ακόμα και ο νοροϊός μπορεί να προέλθει από το νερό σύμφωνα με το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών CDC!

Αλλά όπως είπαμε δεν υπάρχει «καμία ανησυχία».

Το ότι εν έτει 2024 θερίζει όλο το νησί γαστρεντερίτιδα, αυτό δεν συντρέχει «καμία ανησυχία».

Και πάμε και σε κάτι που αποτελεί ντροπή, τόσο για το Δήμο, όσο και εν γένει την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας: το ιατρείο Γαύδου δεν έχει χώρο προκειμένου να περιθάλψει ο γιατρός τους ασθενείς.

Το ένα κοντέινερ που είχε στείλει πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για ασθενείς με Covid, ο Δήμος το μετέτρεψε σε …κτηνιατρείο! Το ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος στο νησί, μάλλον δεν έχει σημασία. Ακόμα ένα κοντέινερ, το οποίο είχε δωρίσει ο κ. Ηλιόπουλος στο Δήμο για τον ίδιο όπως παραπάνω σκοπό, ο Δήμος θέλησε να το κάνει νηπιαγωγείο, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε καν!

Ως αντιπολίτευση ζητάμε ΆΜΕΣΑ από τη Δημοτική Αρχή Γαύδου όπως:

- απαντηθούν τα ερωτήματα που θέσαμε

-δοθεί το κοντέινερ της περιφέρειας στο ιατρείο προκειμένου να χρησιμοποιείται για ασθενείς

-γίνει συνολική μελέτη για το θέμα της ύδρευσης

-οι έλεγχοι στο νερό να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο και οπωσδήποτε πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της τουριστικής σεζόν

-κάνετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να είναι το ελικοδρόμιο της Γαύδου λειτουργικό και τη νύχτα (χθες το βράδυ 21/8 παραλίγο να πεθάνει μια γυναίκα από τη γαστρεντερίτιδα)

Από το Υπουργείο Υγείας όπως:

-       Αντιμετωπίσει τη Γαύδο σοβαρά και με πολιτική που θα προτάσσει Πρώτα τον Άνθρωπο. Καταλαβαίνουμε πως αυτό θα είναι δύσκολο, αλλά για όλα υπάρχει μια αρχή…και μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα είμαστε εδώ να διεκδικούμε το ΔΙΚΑΙΟ!

Παρατίθενται:

1)    Το αίτημά μας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:
-Ηλίας Κυριακόπουλος
-Βαγγέλης Τσιριντάνης
-Μιχάλης Μαχαιρίδης
-Ευτύχης Κουμαντατάκης

ΥΓ: Η «υπεύθυνη στάση» που επικαλείται η Δημοτική Αρχή δεν είναι η απραξία της, αλλά το να γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι ΆΝΘΡΩΠΟΙ… Όλοι οι Άνθρωποι!».

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του εντέρου που προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, απώλεια όρεξης και άλλα συμπτώματα διαταραχής του πεπτικού συστήματος.  Στους ενήλικες, οι δύο συχνότερες αιτίες γαστρεντερίτιδας είναι οι ιογενείς και οι βακτηριακές λοιμώξεις. Σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, οι ιογενείς λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος είναι συχνά ο λόγος που παρουσιάζονται συμπτώμτα γαστρεντερίτιδας. Αυτές οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιθανό να οφείλονται σε νοροϊούς, ροταϊούς, ή αδενοϊούς. Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι πολύ μεταδοτικοί και συνήθως μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο είτε λόγω κακού πλυσίματος χεριών είτε μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, όπως η κοινή χρήση σκευών φαγητού.  

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται με ευκολία σε ιδρύματα και άλλες καταστάσεις όπου οι άνθρωποι ζουν σε στενούς χώρους, όπως φυλακές, γηροκομεία, κρουαζιερόπλοια και σχολεία. Οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν όταν κάποιος είτε αγγίζει τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου είτε αγγίζει επιφάνειες μολυσμένες με μολυσμένα κόπρανα. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι στη φροντίδα παιδιών διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ιογενούς γαστρεντερίτιδας, ιδίως εάν δεν πλένουν καλά τα χέρια τους . 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παράγοντες που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορούν επίσης να μεταφερθούν με το νερό ή τα τρόφιμα, ιδίως με το πόσιμο νερό ή τα οστρακοειδή του εμπορίου που έχουν μολυνθεί από την απορροή λυμάτων. Τα μολυσμένα άτομα που δεν ακολουθούν τις κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ιογενή γαστρεντερίτιδα μέσω γευμάτων σε εστιατόρια και καφετέριες. 

Στην περίπτωση της βακτηριδιακής μόλυνσης, η σαλμονέλα, η σιγκέλα, το Campylobacter jejuni, η E. coli και πολλοί άλλοι τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Μπορούν να μεταδοθούν με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί ή αποθηκευτεί ακατάλληλα.  

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν συνήθως ήπια διάρροια, κοιλιακό πόνο και κράμπες, χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και μερικές φορές εμετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει διάρροια με αίμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν κάποιος παρουσιάζει ασυνήθιστα σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να χρειαστούν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι: 

  • πυρετός υψηλότερος από 38 
  • σοβαρή διάρροια (περισσότερες από 10 υδαρείς κενώσεις ημερησίως) 
  • σημάδια σημαντικής αφυδάτωσης (ξηροστομία, έντονη δίψα, αδυναμία) 
  • κόπρανα που περιέχουν αίμα ή πύον 

Συμβουλές για την αποφυγή της γαστρεντερίτιδας

Οι ειδικοί του Harvard για την αποφυγή της γαστρεντερίτιδας, συνιστούν στους πολίτες:  

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας ή τη φροντίδα κάποιου που έχει διάρροια. 
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ιδίως μετά το χειρισμό ωμού κρέατος. 
  • Να πλένετε τα λερωμένα από τη διάρροια ρούχα με απορρυπαντικό και χλωρίνη. Εάν οι επιφάνειες του μπάνιου έχουν μολυνθεί από κόπρανα, σκουπίστε τις με ένα οικιακό καθαριστικό με βάση το χλώριο. 
  • Μαγειρέψτε καλά όλο το κρέας πριν το φάτε και βάλτε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός δύο ωρών. 
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρετε μαγειρεμένα φαγητά σε άπλυτα πιάτα που περιείχαν ωμό κρέας. 
  • Πλύνετε καλά τους πάγκους και τα σκεύη της κουζίνας αφού χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία κρέατος. 
  • Ποτέ μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή μη επεξεργασμένο νερό. 
  • Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά αν ταξιδέψετε σε περιοχή όπου η υγιεινή είναι κακή. Σε αυτές τις περιοχές, αποφύγετε επίσης τον πάγο, τα ωμά λαχανικά ή τα φρούτα που δεν έχετε καθαρίσει μόνοι σας. 

Οι συστάσεις των ειδικών σε αυτούς που νοσούν με γαστρεντερίτιδα

Σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιας γαστρεντερίτιδας υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους νοσούν με γαστρεντερίτιδα:   

Για να αποφύγουν την αφυδάτωση, να πίνουν άφθονα υγρά - νερό, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά. Εάν η ναυτία είναι έντονη, για να αυξηθεί η ποσότητα των υγρών που καταναλώνονται, οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε πολλές μικρότερες γουλιές. 

Μόλις η ναυτία αρχίσει να υποχωρεί, είναι σημαντικό οι ασθενείς να επανέρχονται σταδιακά σε μια κανονική διατροφή. Η αρχή μπορεί να γίνει με σούπες, ή ζελέ και στη συνέχεια θα βοηθήσει το ρύζι ή τα δημητριακά ρυζιού. Το Harvard, συνιστά την αποφυγή των γαλακτομικών προϊόντων  και των τροφίμων που περιέχουν αλεύρι σίτου όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια καθώς το πεπτικό σύστημα μπορεί να είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο σε αυτά για λίγες ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι επίσης πολύ σημαντική. 

Στην περίπτωση που παρατηρούνται συμπτώματα σοβαρής γαστρεντερίτιδας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση της ναυτίας, του εμετού και της διάρροιας, ενδοφλέβια υγρά για συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης και αντιβιοτικά εάν οι εξετάσεις κοπράνων επιβεβαιώσουν ότι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM