Ταϊλάνδη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ασία

Ταϊλάνδη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στην Ασία Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ενός νέου, δυνητικά θανατηφόρου στελέχους του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ή αλλιώς της νόσου Mpox, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ασία και το δεύτερο εκτός Αφρικής. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊλάνδης, ο μολυσμένος 66χρονος Ευρωπαίος έφτασε στην Μπανγκόκ από αφρικανική χώρα στις 14 Αυγούστου. Ο 66χρονος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα την επόμενη ημέρα και πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Έκτοτε επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από mpox και συγκεκριμένα από το στέλεχος που είναι γνωστό ως τύπος 1b. 

Το στέλεχος αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση της mpox  η οποία έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 450 άτομα κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). 

Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές κοντινές χώρες, όπως το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, οι οποίες προηγουμένως δεν είχαν προσβληθεί από mpox. Το παρόν στέλεχος φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό. 

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα εκτός της αφρικανικής ηπείρου που επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του τύπου 1b πριν από μια εβδομάδα. Ο μολυσμένος άνδρας είχε επίσης ταξιδέψει πρόσφατα σε μια αφρικανική χώρα, ανέφερε τότε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. 

Η νέα παραλλαγή της νόσου Mpox

Ο ιός Mpox μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όπως το σεξ, η επαφή δέρμα με δέρμα και η ομιλία ή η αναπνοή κοντά σε ένα άλλο άτομο αλλά δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο άλλοι ιοί, όπως το Covid και η ιλαρά. 

Όμως η εξάπλωση της νέας παραλλαγής και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε μέρη της Αφρικής έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες και οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την κηρύξει ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Τα κρούσματα μπορούν να ελεγχθούν με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο, την παρακολούθηση των στενών επαφών και την πρόληψη των λοιμώξεων με εμβόλια, αν και αυτά είναι συνήθως διαθέσιμα μόνο για άτομα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ή για άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. 

Τα εμβόλια στην Αφρική δεν είναι διαθέσιμα, αλλά προβλέπεται η άφιξη εκατομμυρίων δόσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την επόμενη εβδομάδα. 

Στην Ταϊλάνδη, το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών εντόπισε περίπου 43 ασθενείς που περίμεναν σε ουρές κοντά στον 66χρονο άνδρα, καθώς και εκείνους που τον συνάντησαν μετά την προσγείωσή του. Όλοι τους θα παρακολουθούνται για 21 ημέρες.

Η ευλογιά προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές αλλοιώσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Το νέο στέλεχος που εξαπλώνεται στην κεντρική Αφρική θεωρείται ότι είναι πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα καθώς 4 στα 100 κρούσματα καταλήγουν. Ο ιός mpox είναι πιο κοινός στα τροπικά τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και υπάρχουν χιλιάδες μολύνσεις κάθε χρόνο. 

Με πληροφορίες από BBC 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Πάνω από 34.000 οι αναγνωρισμένοι νεκροί Παλαιστίνιοι – Εκατοντάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: Πάνω από 34.000 οι αναγνωρισμένοι νεκροί Παλαιστίνιοι – Εκατοντάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 41.000, συμπεριλαμβάνοντας 7.613 ανθρώπους των οποίων οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και νεκροτομεία, αλλά των οποίων η ταυτότητα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί
LIFO NEWSROOM
Η Καλιφόρνια υπογράφει νόμους για την προστασία των ηθοποιών από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η Καλιφόρνια υπογράφει νόμους για την προστασία των ηθοποιών από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η Καλιφόρνια είναι από τις πρώτες πολιτείες στις ΗΠΑ που θεσπίζουν προστασία για καλλιτέχνες κατά της AI, ακολουθώντας την Τενεσί, που προστάτευσε μουσικούς και καλλιτέχνες με παρόμοιο νόμο τον Μάρτιο
LIFO NEWSROOM
Εκρήξεις στον Λίβανο: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών από τη δολιοφθορά στους βομβητές

Διεθνή / Εκρήξεις στον Λίβανο: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών από τη δολιοφθορά στους βομβητές

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα, στόχευσαν τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ και προκάλεσαν σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα στην οργάνωση
LIFO NEWSROOM
Δίκη «βιασμών της Μαζάν»: Ο Ντομινίκ Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Διεθνή / «Το μόνο άτομο που χειραγωγούσα ήταν η σύζυγός μου»- Ο Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του Ντομινίκ Πελικό η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό - «Δεν τους έβαλα το όπλο στο κεφάλι. Ποτέ δεν πήρα χρήματα. Ποτέ δεν ανάγκασα ή χειραγώγησα κάποιον», είπε για τους 50 βιαστές της
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πάνω από 2.700 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πάνω από 2.700 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Η οργάνωση της Χεζμπολάχ δεν κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις, αλλά ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια των συμβάντων
LIFO NEWSROOM