Η Κάμαλα Χάρις έκανε τις πιο άμεσες και εκτεταμένες δηλώσεις της σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της αποδοχής της προεδρικής υποψηφιότητας του κόμματός της το βράδυ της Πέμπτης. Αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους Δημοκρατικούς και έχει οδηγήσει χιλιάδες διαδηλωτές στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.
Υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, τόνισε ότι εργάζεται ακατάπαυστα μαζί με τον Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση Αμερικανών και Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
«Τώρα είναι η στιγμή να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ενώπιον του γεμάτου United Center στο Σικάγο.
Όταν η Χάρις περιέγραψε ένα μέλλον μετά τον πόλεμο, όπου οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να «πραγματοποιήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση», το πλήθος ξέσπασε σε έντονα χειροκροτήματα.
Η Χάρις έχει εκφράσει τη στήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά έχει μιλήσει πιο έντονα από τον Μπάιντεν για την κατάσταση των Παλαιστινίων, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της πολύμηνης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ που έχει βυθίσει τη Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση. Επίσης, έχει επιρρίψει πιο άμεσα ευθύνες στο Ισραήλ για τον υψηλό αριθμό πολιτικών θυμάτων στη Γάζα και την αργή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι προσεκτικές δηλώσεις της στην ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητας —τονίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον πόνο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πείνας— αναδεικνύουν την εύθραυστη ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει στους τελευταίους δύο μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών.
Αν εκλεγεί πρόεδρος, η Χάρις δήλωσε ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες του Ισραήλ δεν πρέπει ποτέ ξανά να αντιμετωπίσουν τη φρίκη που προκάλεσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας περίπου 250 ομήρους.
Στο συνέδριο, οι γονείς του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός Αμερικανού ομήρου που κρατείται από τη Χαμάς, μοιράστηκαν την ιστορία του γιου τους, ενώ πίσω τους εμφανίζονταν εικόνες των οκτώ Αμερικανών ομήρων που φέρεται να κρατούνται ακόμη στη Γάζα.
Οι ηγέτες των Δημοκρατικών προετοιμάζονταν για μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έξω από το συνέδριο, ανησυχώντας ότι θα μπορούσαν να θυμίσουν τις διαδηλώσεις του 1968. Αν και ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας δεν κυριάρχησε στο γεγονός, η σκιά του παρέμεινε έντονα παρούσα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου.