Ισπανία: Κλέφτες προσπάθησαν να κλέψουν σχεδόν μισό τόνο ελιές

Ισπανία: Κλέφτες προσπάθησαν να κλέψουν σχεδόν μισό τόνο ελιές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pixabay.com
0

Η αστυνομία στη νότια Ισπανία απέτρεψε την κλοπή σχεδόν μισού τόνου ελιών, καθώς ξεκινά η περίοδος συγκομιδής στη χώρα και ο προσοδοφόρος καρπός γίνεται δελεαστικός στόχος καιροσκόπων κλεφτών και επαγγελματιών εγκληματικών συμμοριών.

Το verdeo –ή συλλογή των πράσινων ελιών– γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου και σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Καθώς ξεκίνησε στην επαρχία της Σεβίλλης αυτή την εβδομάδα, αξιωματικοί της ισπανικής δύναμης Guardia Civil απέτρεψαν την κλοπή 465 κιλών ελιών κοντά στην πόλη Albaida del Aljarafe.

Οι αστυνομικοί βρήκαν επτά άτομα να «συλλέγουν ελιές», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και συνέλαβαν μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είχε πληρωθεί για να προσλάβει και να επιβλέπει ομάδα έξι συλλεκτών. Η αστυνομία βρήκε επίσης πλαστά έγγραφα που είχαν σκοπό την πώληση των κλεμμένων ελιών χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση και την ιχνηλασιμότητα τους. 

«Χάρη στην ταχεία παρέμβαση των αρχών, αποφεύχθηκε η κλοπή 465 κιλών ελιών που είχαν ήδη περισυλλεγεί και φορτωθεί σε οχήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι καρποί επιστράφηκαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.

Σύμφωνα με την Guardia Civil, 48 άτομα συνελήφθησαν για κλοπή ελιών κατά την περίοδο συγκομιδής 2023-24.  «Μόνο στην επαρχία της Σεβίλλης, 129 άτομα ερευνήθηκαν ή συνελήφθησαν για αδικήματα όπως κλοπή ελιών, κατοχή πλαστών εγγράφων, απάτη και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τη συγκομιδή ελιών», ανέφερε η δήλωση.

Στην ίδια επαρχία, η Guardia Civil κατέσχεσε 150.000 κιλά κλεμμένες ελιές και σχεδόν 100 μπουκάλια ελαιόλαδου των πέντε λίτρων που έφεραν πλαστές ετικέτες και ισχυρίζονταν ότι το περιεχόμενό τους ήταν πολύ υψηλότερης ποιότητας από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Τα φρούτα και το έλαιο του «υγρού χρυσού», όπως ονομάζεται το ελαιόλαδο, έχουν τραβήξει εδώ και καιρό την προσοχή εγκληματικών συμμοριών και παραχαράκτες.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η αστυνομία στην Ισπανία και την Ιταλία συνέλαβε 11 άτομα και κατέσχεσε περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου.

Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη καθώς η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τη συγκομιδή τα τελευταία χρόνια. Στην Ισπανία, οι τιμές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι αγοραστές που πλήρωναν λιγότερα από 5 ευρώ για ένα λίτρο έξτρα παρθένου λαδιού υψηλής ποιότητας πριν από τέσσερα χρόνια, είδαν τις τιμές να ανεβαίνουν έως και στα 14 ευρώ.

Η ισπανική παραγωγή έχει πληγεί από ξηρασία και καύσωνες άνω των 40°C, ενώ η κρίση επιδεινώθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Η Ισπανία, η οποία παράγει το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο, παρήγαγε περισσότερους από 851.000 τόνους από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 – πολύ περισσότεροι από τους 664.000 κατά τη διάρκεια της κακής συγκομιδής το 2022, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που υπολογίζεται πως παρήγαγε κατά μέσο όρο στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Απόφαση - σταθμός κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή – Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ιταλία: Απόφαση - σταθμός κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή – Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Η γέφυρα, κατασκευασμένη πριν από 91 χρόνια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρξε για δεκαετίες βασική αρτηρία μετακίνησης στην περιοχή, ενώ αποτελούσε και σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μιανμάρ
LIFO NEWSROOM
Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Διεθνή / Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι δήλωσε πως νιώθει «έντονη αίσθηση κινδύνου» από την αυξανόμενη ένταση και επεσήμανε την ανάγκη «λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμυνα της χώρας»
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Η διάγνωση του καρκίνου είχε ανακοινωθεί από το Παλάτι τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο οι δημόσιες εμφανίσεις του βασιλιά τα τελευταία 24ωρα έδιναν την εικόνα πλήρους ανάκαμψης
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Διεθνή / Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διώξεις, με σχεδόν 1.900 πολίτες να έχουν συλληφθεί λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM