Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ. στην Ιρλανδία

Η Apple έχασε τη μάχη των €13 δισ. στην ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Apple έχασε τη δικαστική μάχη για τον «φορολογικό λογαριασμό» των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, ενισχύοντας την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει τις ειδικές συμφωνίες που προσφέρονται από τα κράτη σε μεγάλες εταιρείες.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια ιστορική απόφαση του 2016 που έκρινε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τους νόμους περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.

Το δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη ότι η προηγούμενη νίκη της Apple σε κατώτερο δικαστήριο πρέπει να ανατραπεί, διότι οι δικαστές έκριναν λανθασμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους. Η απόφαση αποτελεί νίκη για την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της οποίας η θητεία στις Βρυξέλλες πλησιάζει στο τέλος της. 

Το 2016, η Βεστάγκερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν επικεντρώθηκε στις φορολογικές ρυθμίσεις της Apple. Υποστήριξε ότι η Ιρλανδία παρείχε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Apple, επιτρέποντάς της να πληρώνει σημαντικά λιγότερο φόρο από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα για πολλά χρόνια.

Διέταξε την Ιρλανδία να ανακτήσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου δύο τρίμηνα πωλήσεων Mac παγκοσμίως. Τα χρήματα παραμένουν σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της τελικής απόφασης.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση, καθώς το Γενικό Δικαστήριο είχε προηγουμένως αναθεωρήσει τα γεγονότα και κατηγορηματικά ακύρωσε την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

Αν και είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ιρλανδία, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα στην Apple ή σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες για να εγκατασταθούν εκεί, λόγω της μεγάλης διάρκειας της υπόθεσης, είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα, η οποία αποτελεί καθιερωμένο κόμβο για τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως την κίνηση της ΕΕ ως «καθαρή πολιτική ανοησία». Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ προσπαθεί να γίνει μια «υπερεθνική φορολογική αρχή» που θα μπορούσε να απειλήσει τις προσπάθειες παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βεστάγκερ «μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες» επειδή «μηνύει όλες τις εταιρείες μας».

Η απόφαση για την Apple ήταν μακράν η μεγαλύτερη στην δεκαετή εκστρατεία της Βεστάγκερ για φορολογική δικαιοσύνη, η οποία έχει επίσης στοχοποιήσει εταιρείες όπως η Amazon.com Inc. και η Stellantis NV (Fiat). Η Βεστάγκερ έχει υποστηρίξει ότι τα επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα προς μεγάλες εταιρείες αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Το ζήτημα στην υπόθεση της Τρίτης ήταν δύο φορολογικές συμφωνίες με την ιρλανδική κυβέρνηση το 1991 και το 2007, οι οποίες επέτρεπαν στην Apple να αποδίδει κέρδη σε μια «κεντρική διοίκηση» που «υπήρχε μόνο στα χαρτιά», σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε τεράστια μείωση των φορολογικών λογαριασμών της εταιρείας. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ υποστήριξε ότι η φορολογική απαλλαγή που έλαβε η Apple ήταν αντι-ανταγωνιστική και ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ μετά την προσφυγή της Βεστάγκερ κατά της νίκης της Apple σε κατώτερο δικαστήριο το 2020. Από τότε, η Βεστάγκερ έχει υποστεί αρκετές ακόμα φορολογικές ήττες, αλλά αντλεί παρηγοριά από το γεγονός ότι οι δικαστές στήριξαν την προσέγγισή της να χρησιμοποιεί τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιτεθεί σε αθέμιτες συμφωνίες.

Η Apple ήταν από τις πρώτες αμερικανικές τεχνολογικές γίγαντες που εγκαταστάθηκαν στην Ιρλανδία, χάρη στον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή της χώρας τη δεκαετία του 1980 και του 1990, που σχεδιάστηκε για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Η εταιρεία ίδρυσε την ευρωπαϊκή της έδρα έξω από την πόλη Κορκ το 1980 και σήμερα απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στη χώρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλά φορολογικά κενά που υπήρχαν έχουν κλείσει και η Ιρλανδία το 2021 υπέγραψε τα μέτρα του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ