Ενώ η κατάσταση στις αραβικές χώρες παραμένει έκρυθμη, η Σαουδική Αραβία, ετοιμάζεται να στείλει στους Ολυμπιακούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, γυναίκες αθλήτριες.
Το γεγονός έχει δυσαρεστήσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα των διακρίσεων και η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο.
Υπενθυμίζεται ότι το 1970 και για 20 συνεχόμενα χρόνια η ΔΟΕ είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή της Νοτίου Αφρικής στους Ολυμπιακούς λόγω του απαρτχάιντ.
Η Σάρα Αττάρ, που αυτό το διάστημα σπουδάζει στις ΗΠΑ, θα διαγωνιστεί στα 800 μέτρα και η Γουτζάν Αλί Σεράτζ Αμπουλραχίμ Σαρκανί, στο τζούντο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τις δύο γυναίκες στους φετινούς αγώνες εφαρμόζοντας έναν όρο που επιτρέπει στους αθλητές να διαγωνιστούν «όταν η συμμετοχή τους κρίνεται σημαντική για λόγους ισότητας», ακόμη κι αν δεν πληρούν τις μίνιμουμ προϋποθέσεις.
Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει τη συμμετοχή των γυναικών σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση. Μάλιστα το υπουργείο που ρυθμίζει όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των 153 επίσημων αθλητικών συλλόγων, δεν αναγνωρίζει καμία γυναικεία ομάδα. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι μέλη των συλλόγων, ούτε όμως και να παρακολουθούν αγώνες στα στάδια.
Τα κορίτσια, επίσης, δεν κάνουν γυμναστική στο σχολείο.
Ο μόνος τρόπος δηλαδή να γυμναστεί μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία είναι σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, κολέγια ή γυμναστήρια, τα οποία ωστόσο δεν επιτρέπεται να βγάλουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες εκτός των τειχών τους.
Η εξαίρεση έγινε το 2006 όταν η Λίνα Αλμαεένα ίδρυσε την πρώτη δημόσια γυναικεία ομάδα μπάσκετ, την Jeddah United. Η ομάδα, από 6μελής και αμιγώς γυναικεία, στην πορεία πήρε στους ...κόλπους της άλλους 300 άνδρες και γυναίκες, καθώς και πολλούς εθελοντές.
Κατάφερε να επιβιώσει, όμως με τίμημα σκληρές προσβολές και κατηγορίες περί ανηθικότητας και διαφθοράς των κοριτσιών από τους συντηρητικούς Σαουδάραβες, κάθε φορά που οι δραστηριότητές της γίνονταν γνωστές.
Αν και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι οι δύο αθλήτριες θα είναι ντυμένες «κατά πως αρμόζει στην τιμή τους», η συμμετοχή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο υπερσυντηρητικό θρησκευτικό καθεστώς της χώρας.
Γι’ αυτό και η είδηση κρατήθηκε στα ψιλά του Σαουδαραβικού Τύπου, ενώ η οικογένεια της Αττάρ ζήτησε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο όπου φοιτά να αποσύρει από το site του «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες της με αθλητικά ρούχα. Η οικογένεια της δεύτερης συμμετέχουσας από την άλλη, κρατάει οποιαδήποτε είδηση ή φωτογραφία της κόρης της μακριά από τα μίντια.