Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν περιπλανώμενα πυρομαχικά με βεληνεκές 20 και 40 χλμ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν περιπλανώμενα πυρομαχικά με βεληνεκές 20 και 40 χλμ Facebook Twitter
0

Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. 

Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκαν οι προμήθειες Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Loitering Munitions), τα οποία θα ενισχύσουν τη μαχητική ικανότητα των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Ε.Δ-ΔΕΕ) και του Πεζικού.

Τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά αποτελούν βασικό παράγοντα ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέχοντας εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης και δυνατότητα προσβολής στόχων υψηλής αξίας, όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα πυρομαχικά αυτά έχουν επιλεγεί βάσει επιχειρησιακών και τεχνικοοικονομικών κριτηρίων, με δύο τύπους να προτείνονται: ένας με βεληνεκές έως 20 χλμ και ένας με βεληνεκές έως 40 χλμ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκριναν τη σχετική Μελέτη Πρόσκτησης Αναβάθμισης – Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΠΑΕΣΕ), ενεργοποιώντας το πρόγραμμα προμήθειας και υποστήριξης των Περιπλανώμενων Πυρομαχικών, βάσει των διατάξεων των νόμων Ν. 3883/2010, Ν. 3978/2011 και Ν. 3433/2006.

Για τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση πόρων, προτάθηκε η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να εκτιμάται στα 75,2 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω χρηματοδοτήσεων Foreign Military Financing (FMF), περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, μειώνοντας το απαιτούμενο κόστος για την Ελλάδα σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Εναλλακτικά, εάν το πρόγραμμα υλοποιούνταν μέσω διαγωνισμού, το κόστος θα έφτανε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανές καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων. Μετά τη διατύπωση γνώμης από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, το πρόγραμμα θα παραπεμφθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) για την οριστική απόφαση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ