Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς

Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου, προσπαθώντας να θέσει τον Πορθμό του Κερτς υπό αποκλειστικό έλεγχό της.

Οι δύο χώρες αντιπαρατέθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη Δευτέρα, σχετικά με τον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο δρόμο που βρίσκεται ανάμεσα στη ρωσική επικράτεια και την κατεχόμενη Κριμαία. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση των τελευταίων 31 μηνών και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τις δύο πλευρές ενώπιον του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει τη Θάλασσα του Αζόφ και τον Πορθμό του Κερτς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Αντόν Κορίνεβιτς, κατά την έναρξη των ακροάσεων, τονίζοντας τις πολλές παραβιάσεις του ναυτικού δικαίου από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία ξεκίνησε τη διαδικασία στο δικαστήριο το 2016, μετά την κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με την ρωσική επικράτεια. Η γέφυρα, μήκους 19 χιλιομέτρων, αποτελεί ζωτικής σημασίας οδική αρτηρία για τον εφοδιασμό της Κριμαίας, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπό της, Γκενάντι Κούζμιν, να υποστηρίζει ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση και ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας είναι αβάσιμοι.

Οι ακροάσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Σήμερα η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση του 26χρονου Τζόαν Κουάι με καταγωγή από την Γουιάνα - Στο τέλος της εβδομάδας η απολογία του κατηγορουμένου -Τα χειροκροτήματα για τη Ζιζέλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ