Κομάντος του ισραηλινού στρατού έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις μέσα στο Λίβανο ενόψει χερσαίας εισβολής

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο Λίβανο ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής Facebook Twitter
Ισραηλινοί στρατιώτες λαμβάνουν θέσεις κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων πριν εισέλθουν στον Λίβανο το 2006/ Φωτ.: Getty Images
0

Το Ισραήλ πραγματοποιεί μικρές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων επιδρομών στα τούνελ της Χεζμπολάχ, σε προετοιμασία για πιθανή χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal τη Δευτέρα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο σκοπός αυτών των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η WSJ, είναι η συλλογή πληροφοριών ενόψει μιας πιθανής εισβολής, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται εδώ και μήνες, ενώ εντάθηκαν προσφάτως, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ισραήλ να καταφέρει πλήγματα στη Χεζμπολάχ, η οποία δραστηριοποιείται στα σύνορα του με τον Λίβανο.

Την Κυριακή, πηγές της Jerusalem Post ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση, με στόχο να διαμορφώσουν την καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ.

Την περασμένη εβδομάδα, διοικητές των IDF προέτρεψαν τα στρατεύματα τους να είναι σε ετοιμότητα για πιθανή χερσαία επιχείρηση. Ο αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας, Τομέρ Μπαρ, δήλωσε ότι η αεροπορία προετοιμάζεται για την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, ο διοικητής των Βόρειων Δυνάμεων των IDF, υποστράτηγος Ούρι Γκόρντον, είπε την προηγούμενη εβδομάδα στους στρατιώτες του να προετοιμαστούν για δράση και πιθανή εισβολή.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν την αυξημένη ανησυχία για την κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Λίβανος: «Είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή» 

Η Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ισραηλινής χερσαίας εισβολής, λέει ο υπαρχηγός της οργάνωσης Ναΐμ Κασέμ, που πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, μετά από ισραηλινό πλήγμα το Σαββατοκύριακο.

Ο Ναΐμ Κασέμ τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ έχασε έναν αδερφό, έναν φίλο, έναν πατέρα και έναν ηγέτη», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρά την απώλεια του Νασράλα και άλλων διοικητών, η ομάδα συνεχίζει την πορεία της κατά του Ισραήλ.

Στόχος της οργάνωσης είναι να συνεχίσει να ακολουθεί το μοντέλο διοίκησης και δομής του Νασράλα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν θα πετύχει τους στόχους του», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Sky News, Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε 'ισότητα' για όλες τις θρησκείες»

Διεθνή / Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε "ισότητα" για όλες τις θρησκείες»

Στο άρθρο των New York Times δεν αναφέρεται τίποτα αρνητικό για τον Νασράλα, παρότι ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με πολύνεκρες επιθέσεις ανά τον κόσμο
LIFO NEWSROOM